kaynak olarak ekleyin
Suriye’de 2026-2027 eğitim öğretim yılı, Kürtçenin okullardaki yeri üzerine tartışmalarla başladı.
Suriye Eğitim Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi Kürtçeye haftada üç ders saati ayırıyor. Bazı derslerin ise Kürtçe ya da Arapça okutulabilmesine olanak tanınıyor. Ancak Kuzey ve Doğu Suriye’de itirazlar, Kürtçeye ayrılan ders saatinden çok dilin eğitim sistemindeki statüsüne odaklanıyor.
Kürtçeyi haftada üç saatle sınırlandıran kararına tepki gösteren öğrenciler, veliler ve öğretmenler Kuzeydoğu Suriye’nin birçok kentinde sokağa çıktı. Bazı okullarda boykot başlatılırken, eylemciler Kürtçenin seçmeli ders olmaktan çıkarılarak resmi eğitim dili olarak kabul edilmesini istedi.
Suriye’de 2026-2027 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte Kürtçe eğitim konusunda yeni bir tartışma yaşanmaya başladı.
Suriye Geçici Hükümeti Eğitim Bakanlığı’nın Kürtçenin haftada üç saat okutulmasına yönelik kararı, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin tepkisine yol açtı. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın yayımladığı bilgilere göre Kürtçe, yeni eğitim döneminden itibaren Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde devlet okullarında ilk kez resmi ve düzenli biçimde müfredata girecek. Ancak Kürt öğrenciler ve aileleri, haftada üç saatle sınırlandırılan ders uygulamasının anadilde eğitim hakkını karşılamadığını belirtiyor.
Eylemlerde Kürtçenin yalnızca seçmeli bir ders olarak okutulmasına karşı çıkılırken, anadilde eğitimin temel eğitim hakkı olarak tanınması ve Kürtçenin eğitim dili haline getirilmesi talep ediliyor.


0 Yorum