kaynak olarak ekleyin
Karar, Antalya 12. Aile Mahkemesinin, görülmekte olan bir dava kapsamında yaptığı başvuru üzerine alındı. Mahkeme, yoksulluk nafakasının “süresiz olarak” istenebilmesine ilişkin düzenlemenin iptalini talep etti.
AYM, yaptığı incelemede söz konusu ibarenin Anayasa’nın ilgili hükümlerine aykırı olduğu sonucuna vardı ve iptaline karar verdi.
İPTAL KARARI HEMEN YÜRÜRLÜĞE GİRMEYECEK
AYM, iptal kararının doğurabileceği hukuki boşluğu dikkate alarak hükmün yürürlüğe girişini 9 ay erteledi.
Buna göre iptal hükmünün yürürlüğe girmesiyle birlikte yoksulluk nafakasının süresine ilişkin yeni bir yasal düzenleme yapılması gündeme gelecek. Yeni düzenlemenin kapsamı ve varsa geçiş hükümleri ise yasama süreciyle netleşecek.
ŞANLIURFA BAROSUNDAN AÇIKLAMA
Kararın ardından Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Merkezi de konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada, “İptal hükmü 9 ay sonra yürürlüğe girecektir. Yoksulluk nafakasına ilişkin bu değişiklik, özellikle evlilik süresince ücretsiz ev ve bakım emeği nedeniyle çalışma hayatından uzaklaşan kadınlar açısından önemli sonuçlar doğurabilecektir. Yıllarca çocuklarının ve ailesinin bakımını üstlenen kadınların, boşanma sonrasında ekonomik güvenceye erişimi yalnızca ‘çalışabilir durumda olmak’ üzerinden değerlendirilemez. Kadınların görünmeyen emeği, boşanmayla birlikte görünmez hale gelmemelidir. Yeni düzenlemede evlilik süresi, ekonomik koşullar, çalışma hayatından uzaklaşma ve bakım yükümlülükleri dikkate alınmalı; kadınların boşanma sonrasında ekonomik olarak korunmasını sağlayacak güvenceler korunmalıdır. Yıllarca verilen emek, boşanmayla birlikte hukuken ve ekonomik olarak yok sayılmamalıdır.” denildi.


0 Yorum