Göçer yeni albümü ’Kalbe Kiralık Aşklar’ın yanı sıra önemli açıklamalarda bulundu. Kürt olduğunu açıklayan Göçer, "Önceleri dile getirmeye çekiniyordum ama Urfalıyım ve Kürtlüğümle gurur duyarım. Hakkıyla yapabilirsem bir gün Kürtçe şarkı da olur" dedi.
İşte Göçer röportajının ilgili kısımları:
* Türk Telekom’un reklam filminde ’Memleketim’ şarkısını söylediğinizde küçük çaplı bir kıyamet kopmuştu.
Yaşadığım en büyük kıyametlerden biriydi. Sebepleri var tabii. Ayten Alpman’ın efsaneleşmiş şarkısı olması, şarkının bazı fikirlerin bayrağı olması, Türk Telekom’un konumu ve şarkının genetiğiyle oynanması ve benim şarkıyı okuyuşumdaki farklılıklar gibi. ’Memleketim’ gibi bir şarkı, biraz da tabuydu. Türk Telekom gibi bir şirketin reklamında olması, benim gibi geniş kitlelere söyleyen biri tarafından söylenmesi, söyleme şeklinin bozulması gibi durumlara verilmiş aşırı bir reaksiyondu o.
* Siz cevap verince işler iyice karıştı.
Dönüp baktığımda sessiz kalmanın daha doğru olduğunu görüyorum. Duygusal insanlarız ve bazen tepkisiz kalma gücünü kaybediyorsunuz.
* Hiç düşünmediniz mi peki tepki çekeceğini? ’Memleketim’ ulusalcıların çok sahip çıktığı, bazı insanların da aşırı milliyetçi bulduğu bir şarkı.
Düşünmemiş olur muyum hiç! 43 yaşındayım, iki üniversite bitirdim, aşağı yukarı bir siyasi görüşüm var ama her şeyden önce sanatçıyım. Sadece şarkı söyleyebilmek için 21 yıllık hekimlik hayatımı feda ettim. Şarkı, tartışmasız güzel. Önünüze böyle bir şey getirilirse, yapmamak korkaklık olurdu. Kızarlar, bağırırlar, çağırırlar ama ben yaptım. Ayrıca şarkıdan nefret edilmez. Şarkının suçu değil ki! Kullananların suçu vardır ama şarkının suçu yoktur. ’Çav Bella’ söylenmesin, o komünistlerin şarkısı denebilir mi? Sanat boyutuyla bakıyorum, eser güzelse, seslendirilmeli. Siyasi boyutuyla bakarsanız, birilerinin adamı olursunuz, ben birilerinin adamı olmak değil şarkı söylemek istiyorum.
* Urfalısınız, peki Kürt müsünüz?
Evet evet. Urfalıyım. Memleketimi çok seviyorum ve Kürt’üm.
* Güneydoğu’da Kürt meselesinden etkilenmeyen aile yoktur. Sizin ailenizde etkileri var mıydı?
Yok çünkü ben İzmit’te bir dağ köyünde büyüdüm. Ben Türkçe büyüdüm. Annem babam sadece kendi aralarında bizim anlamamızı istemedikleri bir şey olduğu zaman konuşurlardı Kürtçe. Benim 12 Eylül’le ilgili hatırladığım, bizim Karabaş’ın beni sırtımdan ısırdığı ve 12 Eylül sabahı İzmit Devlet Hastanesi’nin penceresinden geçen tankları izlerken kuduz aşısı olduğum. Annem babam eğitimci insanlardı. Belki benim bilmediğim, yaşadıkları Acı Şeyler de vardır. Ben sonradan idrak ettim durumu.
Ben Kürtlüğümle gurur duyan bir insanım ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve Türkiye sevdalısıyım. Şu topraklarda kardeşçe yaşamamız gerektiğine inanıyorum. Sonuçta iki eski eşim de Türk’tü, çocuklarım melez. Yani kendimi parçalayabilme ya da ayrılma şansım yok. Ve bugün bunu gururla ve rahatlıkla Kürdüm diyebiliyorum. İnsanlar demokratik ortamlarda bağırsınlar, çağırsınlar, birbirini yesinler, belki küfretsinler ama kan dökmesinler! Ben sanatçıyım, bundan sonrası siyasetçilerin işi. Eğer bu sorunu çözmeyi kafama taksaydım, şu anda beni bir partide çalışır ya da bir milletvekili adayı olarak görürdünüz.
* Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?
Şu anda değil, ama 10-15 sene sonra neden olmasın? Ama en az 10 sene müzik yapmak istiyorum.
* Babanız da Akp’den Yaylak belediye başkanı değil mi?
Evet. Bizim topraklarımızda belli bir siyasi gücümüz var. Dedem de Adalet Partisi için çalışırdı. Babam muhafazakâr, dindar bir insan. Kendine yakın gördüğü bir siyaset içinde insanına ve topraklarına hizmet ediyor. (İPEKYOL)
Göçer: Kürt'üm ve bununla gurur duyuyorum
Radikal gazetesine röportaj veren ünlü şarkıcı Ferhat Göçer, Urfalı olduğunu ve Kürt olmakla gurur duyduğunu söyledi. Göçer röportajında ayrıca siyaseti düşündüğünü ancak buna daha çok zamanın olduğunu söyledi.


0 Yorum