Reklam Alanı

31 MART 2024 YEREL SEÇİMLER DEM PARTİSİ ŞANLIURFA

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

DEM Partisi Şanlıurfa büyükşehir belediye başkan adayı sayın Celaledin Erkmen'e sorularım sorularım oldu.
Sayın Erkmen, başkan olarak seçildiğinizde mazbatanızı aldıktan sonra, dünyanın en eski kenti olan pek çok dine beşiklik yapmış, Hz İbrahim’in yurdu, üç semavi dinin ortak değeri olan yer Müslümanların, Musevilerin, Hıristiyanların birlikte sahip çıktıkları ve ayrıcalıklı kadim bir kent. MÖ 7000 yıla varan Babillere, Asurlara, Emevilere başkentlik yapmış sin tapınağının olduğu yer dünyanın ilk üniversitesi Mezopotamya'nın merkezi.
Tarihte Urha, Reha, Edessa ismiyle anılan, Göbeklitepe, Karahantepe günümüzde Şanlıurfa olarak anılan kadim şehir aynı zamanda Ön Asya’nın en önemli yerinde bulunan Avrupa Medeniyetlerinin oluşumunda önemli katkılar sağlamış bulunan tarihin sıfır noktası İslam şehirlerin başkenti seçilen şehir Şanlıurfa.
Sayın Erkmen böyle bir girizgah yaparak önümüzdeki 31 Mart yerel seçimlerle ilgili kamuoyu adına soru sormak istiyorum...

Sayın Erkmen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirseniz kısa, orta, uzun vadede ne gibi projeleriniz olacak?
Sayın Yavuz öncelikle teşekkür ederim. Şimdi doğusu sizin de ifade ettiğiniz gibi kadim bir kenette yaşıyoruz medeniyetin merkezi olan inançların ibadetlerin farklı dinlerin farklı inançların merkezi olan insanların yaşam buldukları coğrafi yere Mezopotamya diyoruz. Günümüze değin geldiği süreçte inançlar kenti olarak biliyoruz. 
İçinde tarımın, turizmin, sanayinin barındığı kent. 2023 yılında İslam birliğini başkenti olarak seçilen bununla ilgili belediyenin bir tanıtımı, ne de bir program ne bir çalışmasını ortaya koyarak iç ve dış kamuya taşıyamadı. Öncelikle bu kültürel dokularımızı kültürel zenginliğimizi açığa çıkararak tanıtımını yapmak uluslararası münasebetle ilişkiler kurmak kentimize ait olan bu tarihi dokuyu açığa çıkararak Urfa’da yer altı şehirlerinden bahsediliyor bunları gün ışığına çıkarmak Göbeklitepe, Karahantepe, Balıklıgöl, Bazda Mağaralar, Şuayip Şehri gibi yerlerin tanıtımını yaparak turizme kazandırmak. Şanlıurfa’yı turizm alanında ön plana çıkarmak.

Sayın Erkmen genelde halkımız siyasetçilerin hiçbir vaadine inanmıyor, sizce bunun sebebi nedir?
Yani şimdi doğrusu Türkiye'de son dönemlerde ilginçtir ki bu topluma herşey inandırıcı gelmiyor. Yalnız siyaseten değil, öyle bir hale gelmiş ki ticaretinde inandırıcılığı gelmiyor!
Siyasetin söylemleri de inandırıcılık gelmiyor! Hatta denilebilir ki din adamlarının söylemeleri farklı farklı tartışmalara bile yol açabiliyor .Doğrusu bu bize ait değerler insani vasıflar güvenilir konusu sistem tarafından yerini güvensizliğe bıraktı toplumdaki nitelikli insan yapılanmaları gittikçe siyasete de yansıyor hukuka da yansıyor ekonomide kendini gösteriyor basında da kendini gösteriyor ne yazık ki toplumda artık insanlar birbirine olan itimatlarında ciddi bir sarsılma var siyasete bunun bir parçasıdır. Siyasiler doğrusu yapabileceklerinden ziyade yapamayacak şeyleri daha çok telaffuz ediyor.
Şimdi bunu her seçimde makalelere karikatürlere fıkralara bile yansımış.
Türkiye seçimlerde  kaynakları iki üçe beşe katlanıyor gazlar bulunuyor petroller bulunuyor seçim sonrası bunlar unutulur hale geliyor!
Yalnız siyasilerde değil hukuka bile güven kalmamış bir ülkede en üst makam olan Cumhurbaşkanı bile anayasa kararını tanımıyorum derse! halka hakla hiç bir kuruma inandırıcılığın kalmadığı görülüyor. Her şey biraz siyasallaştırıldı siyasi ereklerin eline geçti dolayısıyla onlar kendi çıkarları doğrultusunda hareket edince halk tarafından inandırıcılığı kalmadığı ama bu kurumları yeniden nitelikli hale getirmek halkın güvenebileceği kurumlara dönüştürmek bizim kesinlikle hedefimizdir, hedefimiz olmalıdır. 

Sayın Erkmen milletin ve memleketin dertlerini kendinizce buna çare üretmek için nasıl mücadele edeceksiniz?
Şimdi tabi o halkın refah seviyesini yükselmesi huzurun bulması daha nitelikli topluma dönüştürülmesi şehrin problemini çözülmesi insanlarımızın yararına olabilecek çözümünü sağlayabilecek tüm kurum ve kuruluşlarla diyalog içinde olacağız. 
Bizim için esas olan Urfa’daki insanların huzur bulmasıdır.
Kamu görevlisinden sivil toplum örgütlerinin de huzur bulabilmesi için elimizden geleni her şeyi yapacağız .
Bu şehirde kadın cinayetinden tutun üreticinin trafosunun sökülmesine kadar gencecik gençlerimizin umutlarını bitirip intiharları kadar tüm sorunlarını kendi sorunlarımız olarak kabul edip kabul edeceğiz halkın bizim için belediyecilik belediye sınırları içinde değil insanların olduğunu Belediye sınırları dışında olduğu her yerde belediyenin sorunu olarak kabul edeceğiz. Onlara birlikte onlarla beraber ortak çözüm arayacağız.

Urfa’nın kendine has sosyolojik kültürü ve politik duruşu ile mevcut belediye başkanının yapamadığı siyaseten çözümsüz kalanı sorunları çözme adına onlarda farklı nasıl bir proje ortaya koyacaksınız?

Şimdi bu güne kadar Urfa’da yapılan projelerin büyük oranda yani böyle kökten yapılan hizmetlerin mesela gözle görülün Ahmet Bahçıvan döneminde kaliteli bir içme su projesi yaşam buldu şehrin tamamı olmazsa da alt yapı kanalizasyon işini çözdü.
Mesela bizim yetişmediğimiz Kadri Erdoğan Cumhuriyet caddesi gibi hala kullandığımız yine geçmişte Urfa Belediye başkanı Merhum Feridun Yazar döneminde halkın hafızalardan yerin koruyan tabi emeği geçe bütün Belediye başkanlarına teşekkür ediyoruz.
Sağ olsunlar bu memlekete kim taş üstüne taş koymuş ise Allah onlardan razı olsun.  
Bir şehrin bitirilmeyen projeleri var öncelikle bu projeleri  bunları yaşam bulmaya çalışmak 
Şehrin temel projelerinden biride ulaşım problemidir.
Her tarafta olduğu gibi ulaşım başlı başına bir sorun.
Urfa’da yeşil alan sorunu var.
Urfa’da imar sorunu var. Tabii ki bunlar çok kısa surede çözülecek sorunlar değil  ama şu çok açık bu güne kadar trilyonlarca para dökülmesine rağmen Urfa’da şehir trafiğini rahatlamak adına alt geçit üst geçit pek çok şey yapılmasına rağmen şehir trafiğini görünürde hiçbir rahatlama yok.
Örneğin trambüs olduğu gibi ciddi fizibilite alt yapı  çalışması yapılmadan yolların kaldırımların caddelerin fiziki mühendislik çalışması yapılmadan tıpkı Karadeniz fıkrası gibi. ihalesi yapılmış her şeyi çekilmiş her şey bitmiş troleybüsler geldi bu defa trambüslerin yollardan caddelerden geçemediğini gördük! sonraki durum ortada, dolayısıyla şehir trafiğini rahatladığına şahit olmadım.
Yani bunun için  mühendis olmaya gerek yok yolları bir metre genişletmek ve bir metre daraltmakla şehir trafiğini rahatlatamazsınız.
şehir içi trafiğini rahatlatmak için şehirin yapısına dokusuna uygun projelerle raylı sisteme geçişini sağlamak.

Bildiğiniz üzere Türkiye genelinde 5 milyon Suriyeli insan var. Şanlıurfa’da resmi rakamlara göre yaklaşık 300 bin Suriyeli insan var zira bu rakamların çok daha üstünde olduğu ifade ediliyor. Şanlıurfa’nın her yerine dağılmış durumda zira bu insanların kentimize sosyoekonomik alanda maddi manevi Sosyolojik demografik olarak sorunlar yaşanıyor bu hususta bir projeniz var mı?
İşin doğrusu yerinden, yurdundan göç eden savaş nedeniyle kaçıp buraya sığınmış olan aslında bunların resmi bir statüsünde yok nasıl davranılacağında bilinmiyor buna rağmen geri dönmeleri için şartları oluşturulmalıdır şimdi bugün AKP iktidardadır bu yarın değişebilir, biz iktidara gelebiliriz, CHP gelebilir, MHP gelebilir.
Bu Şanlıurfa’dan çok önemli bir şeyi geri götürmez ama bu Suriye’den  Urfa’ya gelenlerle birlikte Urfa’nın dokusunu değiştirdi.
Şanlıurfa güvenilir bir şehir olmaktan çıktı! Hatta Şanlıurfa’nın belli yerlerinde gece gidip  oturma şansı bile kalmadı .
Bunlar ciddi olarak ele alınmalı. Bu insanların kendi yerlerine yurtlarına gidebilmeleri için ortada huzur inşası için uluslararası ele alınmalı, ne yazık ki bununla ilgili hiç bir çalışma yok kaldı ki bunların yaşam standartlarını yükseltecek bir denetim de yok yani Kenan Evren bile Afganistan'dan gelen Afganlara kendi askeri kafasıyla askeri beyniyle  kaldırabilecekleri yaşatabilecekleri sayı kadar Afganlıları Ceylanpınar getirip oraya yerleştirildi bu insanların kendi yaşamını idame ettirecek şekilde yaşama ve üretime bağladı .
Kenan Evren bu askeri kafayla bunu sağladı. Şimdi bu sığınmacı  insanlar perişan hem kendilerine hem de Urfa halkına çok ciddi zarar vermektedir demografik yapıya zarar vermektedir bu birazda hükumet politikası devlet politikasıdır ama biz elimizden geldiğince bunlara insani değerlerler birlikte gereken şartları sağlayıp geri göndermek olacak.

Sayın Erkmen sorulara verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederiz...

31 MART 2024 YEREL SEÇİMLER DEM PARTİSİ ŞANLIURFA
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.