Saatli bomba gibi! Gece şarj edilen telefonlara dikkat

ÖZEL HABER | Hayatımızın bir parçası haline gelen cep telefonları bazı durumlarda bizim için büyük bir tehlike haline gelebiliyor. Son günlerde Türkiye genelinde gece saatlerinde yaşanan telefon bataryalarının patlaması endişe yaratmaya başladı. Şanlıurfa’da 12 yıldır telefon tamirciliği yapan Yakup Kaynak, telefonların gece saatlerinde patlamasının ana nedenlerini anlattı ve uyarıda bulundu.

Saatli bomba gibi!  Gece şarj edilen telefonlara dikkat

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA - Günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen telefonlar, her yaştan insanın elinden düşmeyen temel bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Ancak son günlerde Türkiye genelinde gece saatlerinde meydana gelen telefon bataryalarının patlaması, bu cihazların beraberinde getirdiği tehlikelere dikkat çekiyor.

Son olarak Diyarbakır’da yaşanan olayda, gece şarjda bırakılan telefonun patlaması sonucu bir evde yangın çıkmış, anne ve 4 çocuğu dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı.

Telefon bataryalarının yanı sıra şarj aletlerindeki patlama olaylarında da ciddi bir artış görülüyor. Üst üste bu olayların yaşanması akıllara ‘Bu patlamalar neden gerçekleşiyor? Kullanıcı olarak biz mi hatalıyız yoksa cihazlar mı sorunlu?’ sorularını getiriyor. 

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde 12 yıldır telefon tamirciliği yapan Yakup Kaynak, telefonlarda yaşanan patlamaların nedenlerini ve vatandaşların dikkat etmesi gerekenleri Gazete İpekyol’a anlattı. 

 

YAN SANAYİ ÜRÜNLERE DİKKAT

Yaklaşık 12 yıldır telefon tamirciliği yapan Kaynak, orijinal bataryaların akım kesme özelliği olduğu için herhangi bir sorun çıkmayacağına dikkat çekerken, yan sanayi ürünler konusunda uyardı. 

“Ben kendim şu ana kadar herhangi bir telefon patlamasına rastlamadım ama şu an piyasada satılan bataryaların birçoğu yan sanayi olduğu için telefonlar dayanmıyor” diyen Kaynak, şunları söyledi:

“Tabii vatandaşların burada yaptığı bir hata var. Akşam telefonu şarja takıyorlar, sabaha kadar şarjda ­bırakıyorlar. Şarjı dolan yan sanayi bataryalar akımı durduramadıkları için şişiyor. Patlama konusuna gelecek olursak, şişen batarya oksijenle temas ettiği zaman patlar. Eğer ki herhangi bir metal ile şişen bataryayı oksijen ile temasını sağlamazsanız o batarya patlamaz.”

 

KAYNAK: BİLİNDİK MARKALARDAN ALIŞVERİŞ YAPIN

Yakup Kaynak, vatandaşlara bilindik ve güvenilir markalardan alışveriş yapmasını önererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşlara şunu öneriyorum. İsmi duyulmuş, tanıdık, bilindik markalardan kaliteli batarya almaya dikkat etmeliler. Yan sanayi batarya almamaya dikkat edin çünkü yan sanayi bataryalar şişer. Allah korusun siz gece uyurken bu bataryalarda patlama yaşanırsa evde yangın çıkmasına hatta can kaybına kadar gidebilir. Tabii burada biz esnafların da biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. Kaliteden ödün vermemeliyiz, yan sanayi mal getirmemeliyiz. Çünkü bugün satılan yan sanayi bataryalar yüzünden yarın insanlar canını ve malını kaybedebilir.” 

 

“TELEFONLARI GECE DEĞİL GÜNDÜZ ŞARJ EDİN” 

Kaynak, vatandaşların telefonu gece saatlerinde şarja takmayı alışkanlık haline getirdiğini ifade ederek, “Birçok vatandaşımız geceleri telefonu şarja takmayı alışkanlık haline getirmiştir.  Benim önerim telefonunuzu gece saatlerinde değil gündüz saatlerinde şarja takın. Çünkü gündüz saatlerinde telefon şarjdayken yaşanan herhangi bir olumsuz durumda bunu fark edebiliriz ama akşam saatlerinde uykuda olunca fark etmemiz zorlaşır” dedi.

Saatli bomba gibi! Gece şarj edilen telefonlara dikkat

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.