Şanlıurfa'nın turizmde “fiyasko” yılı

ÖZEL HABER Şanlıurfa’da 2023 yılında yaşanan deprem ve sel felaketleri turizmi olumsuz etkiledi. “2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti” ünvanını da yeterince kullanamayan Şanlıurfa, geçen yıl turizmde beklentilerin altında kaldı. ŞURO Genel Sekreteri Müslüm Çoban, doğal afetlerin etkisinin yanı sıra Şanlıurfa’nın ‘turizm başkenti’ payesiyle ilgili yeterince ulusal ve uluslararası tanıtımın yapılmadığını ileri sürerek, ”Maalesef 2023 yılında ne bir tesis ne bir mekan kazandırabildik. Misafir sayısında ise umduğumuzun çok altında kaldık” dedi.

Şanlıurfa'nın turizmde “fiyasko” yılı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa 2022 yılının Haziran ayında “2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Kenti” kabul edildi. 57 İslam ülkesinin üye olduğu İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) tarafından alınan bu karar, Şanlıurfalılarda kentin turizmine katkı sunması anlamında büyük bir beklenti ve heyecan yarattı. Ancak umulan olmadı. 

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler ile mart ayında yaşanan sel felaketi, bu beklenti ve heyecanın karşılık bulmasını önemli ölçüde sekteye uğrattı. Buna ek olarak, Urfalı turizmciler Şanlıurfa’nın ‘turizm başkenti’ ilan edildiğine dair ulusal ve uluslararası çapta yeterli düzeyde tanıtım ve reklam çalışmalarının yapılmadığını da ileri sürdü. 2023 yılında turizmde Şanlıurfa, umduğunu bulamadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde Şanlıurfa'ya gelen turist sayısı 676 bin oldu. Bu rakamın 32 bini yabancı turist, 644 bini ise yerli turistlerden oluştu.

Konuyla ilgili Gazete İpekyol’a değerlendirmede bulunan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri ve Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban, deprem ve sel felaketlerinin kent turizmini olumsuz etkilediğini söyledi.

Çoban, Şanlıurfa'nın 2023 yılında İslam Dünyası Turizm Başkenti seçildiğini hatırlatarak, "Bu ünvanı yeterince kullanamadık. Yeterince tanıtım yapılmadı. Programlar yapılmadı. Bu nedenle, hedefimiz olan 1,5 milyarlık İslam alemine ulaşamadık" diye konuştu.

ÇOBAN: DEPREM KÖTÜ ETKİLEDİ, SEL PERÇİNLEDİ

Çoban, 2023 yılında yaşanan doğal afetlerden dolayı olumsuz etkilendiği kaydederek şöyle konuştu:

“2023 yılında, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı özellikle Şanlıurfa ve bölge turizmi çok kötü etkilendi. Akabinde mart ayındaki sel felaketi onu perçinledi. Hala etkileri devam ediyor. Özellikle Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve yanı başındaki Mozaik Müzesi henüz açılmadı. Bunların bu ay içerisinde açılması bekliyoruz. Aslında Şanlıurfa için 2023 yılında çok güzel öngörülerimiz vardı. Beklentimiz 2023 yılının, önceki yılların rekorunun egale etmesiydi. Malumunuz Şanlıurfa 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmişti. Özelikle 1,5 milyarlık insan bareminden beklediğimiz misafirler maalesef gelmedi.”

“2023 İSLAM DÜNYASI TURİZM BAŞKENTİ SEÇİLMEMİZİ KULLANAMADIK”

Çoban, Şanlıurfa'nın tanıtımının yetersiz yapıldığına dikkati çekti. 

“Şanlıurfamız hem 2023 yılın hedeflerin altında kaldı hem de İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmemizi boş bir şekilde tamamladık.” diyen Çoban, “Özelikle Şanlıurfa’nın 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesinden dolayı hedefimiz 1 buçuk milyarlık İslam alemiydi. Yetirince tanıtım yapılmadı. Programlar yapılmadı. Ben resmi kurumlarımızın yaptığı bir program görmedim duymadım. Sadece Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi açılış programı yaptı. Onun dışında da herhangi bir faaliyet olmadı“ şeklinde konuştu.

“UMDUĞUMUZUN ÇOK ALTINDA KALDIK”

Çoban, son olarak şunları belirtti:

“İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmemizi Göbeklitepe Yılı ile karşılaştıramayız. O da beklemediğimiz bir zamanda gelmişti. Ama en azından orada 2’ye ayırabiliriz. Somut olarak Urfa’ya bir mekan, bir tesis kazandırılmadı. Ama diğer tarafta ise biz şuana kadar ki en yüksek turistimizi 2019 Göbeklitepe Yılı’nda aldık. Maalesef 2023 yılında ne bir tesis ne bir mekan kazandırabildik. Misafir sayısında ise umduğumuzun çok altında kaldık”.

Şanlıurfa'nın turizmde “fiyasko” yılı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.