Bir garip viran olmuş Germüş Kilisesi

Şanlıurfa'da tarihi kilisenin restorasyon bilmecesi çözülemiyor. Uzun süre tartışma konusu olan ve restore edilecek denilen tarihi Germüş Kilisesi, zaman içerisinde ne yazık ki kaderine terk edildi. Kilisenin son hali ise harabeye andırıyor.

Bir garip viran olmuş Germüş Kilisesi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Germüş Kilisesi, şehir merkezinin 10 km kuzeydoğusunda yer alan Germüş Dağlarının eteklerinde kurulmuş Germüş (Dağeteği) köyünde yer alır. 
Kitabesi olmadığı için yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen ancak 19. yüzyılın başlarında yaptırıldığı tahmin edilen kilisenin girişinde yapı boyunca yükselen üç sivri kemerli cephe bulunuyor.  
 

Kilise alanı, bir akarsu, bir kilise ve kilisenin toplantı meydanından oluşur. Kilise, taştan ve iki katlı olarak inşa edildi. Kilise, 1881'de Hagop Ardvisyan tarafından restore edildi. Farklı zamanlarda yapılan tadilatlarda kısmen özelliğini kaybeden tarihi kilise, "tarihin başlangıç noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'ye de 5 kilometre mesafede bulunuyor.

Germuş Kilisesi (Surp Asdvadzadzin), daha önce defineciler tarafından pek çok defa tahrip edilmiş ve bir dönem ahır olarak kullanılmıştır. Geçtiğimiz günlerde kilisenin kubbesinin çöktüğü haberleri basına yansıdı.

Kilisenin koruma altına alınması ve restore edilmesi çağrısında bulunuldu. Ancak tüm çağrılara ve yapılan haberlere rağmen harekete geçilmedi ve tarihi kilise bakımsız haliyle harabeye dönmeye yüz tuttu.

Kilisenin son hali görenlerin yüreklerini burktu.

Bir garip viran olmuş Germüş Kilisesi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.