Ev almak hayal oldu: Konut fiyatları tırmanışını sürdürüyor..

İstanbul, Ankara ve İzmir, yüzde 130’u aşan artışla dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ilk üç kent olurken, yüksek kredi faizleri ve bankaların kredi musluklarını kısması ev almayı güçleştirdi.

Ev almak hayal oldu: Konut fiyatları tırmanışını sürdürüyor..

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemde konut piyasasında yaşanan gelişmeler, finansmana erişimdeki zorlukları gözler önüne seriyor. Kredi faizlerindeki artış ve kredi kullanımındaki düşüş, sektördeki dengeleri değiştiriyor.

KREDİ FAİZLERİNDE REKOR ARTIŞ

Son 5 hafta içinde konut kredisi faiz oranları yüzde 34'ü aşarak 10 puan artış kaydetti. Bu durum, konut almak isteyenlerin finansmana erişimini zorlaştırdı.

KREDİ KULLANIMI DÜŞÜŞTE

Sözcü gazetesinin haberine göre, son dönemde konut fiyatları artsa da, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Şubat 2023'teki düzenlemesi konut alımlarını etkiledi. Özellikle 5-10 milyon TL arasındaki sıfır konutlar için yüzde 70-80 oranında kredi kullanılmasına izin verilen bu düzenleme, kredi musluklarını daralttı.

KREDİ TUTARLARI ÇOK YÜKSEK

Birçok bankanın üst limit olarak 250 bin TL'yi belirlediği konut kredilerinde, bazı bankalar en fazla 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlıyor. Ancak sektör temsilcileri, 5 milyon TL'lik bir konut için sağlanan kredinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Bu durum, özellikle yüksek meblağlı kredi gerektiren konut alımlarını zorlaştırıyor.

KONUT FİYATLARI TIRMANIYOR

Türkiye'de konut fiyatlarındaki artış da dikkat çekici. Endeksa'nın verilerine göre, Temmuz 2023 itibarıyla ortalama konut fiyatı 2 milyon 691 bin 780 TL'ye çıktı. Özellikle Hatay, Ankara ve Muğla gibi şehirlerde en fazla değer artışı yaşandı.

MERKEZ BANKASI VERİLERİNİ AÇIKLADI

Merkez Bankası'nın verilerine göre ise Haziran 2023 dönemi Konut Fiyat Endeksi yıllık yüzde 95.9 artışla gerçekleşti. Ancak verilere göre dolar bazında ülke genelinde ve özellikle İstanbul'da fiyatlar gerilemeye başladı.

Ev almak hayal oldu: Konut fiyatları tırmanışını sürdürüyor..

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.