Şanlıurfa’daki “hayat”lı evlerde hayatlar konuşuldu

Şanlıurfa İlim Sanat Merkezi’nin her cumartesi gerçekleştirdiği ‘Şehir Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu eski Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı da olan yazar Yusuf Sabri Dişli oldu.

Şanlıurfa’daki “hayat”lı evlerde hayatlar konuşuldu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa İlim Sanat Merkezi her hafta ‘Şehir Sohbetleri’ düzenliyor. 

Etkinlik bu hafta eski Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı da olan yazar Yusuf Sabri Dişli’nin konuk olduğu söyleşiyle devam etti. 

“Hayatlı evlerde hayata dair ne varsa” başlıklı söyleşide, insanın ömründe doğumundan ölümünü kadar “hayat” ilişkisi konuşuldu.

Şanlıurfa’da eski evlerde bulunan “hayat”ların öneminin anlatıldığı etkinlikte, doğum-ölüm arasında dünyaya ilk bakış, tabiatı tanıma, sünnet, evlilik gibi hayatsal anıların yaşandığı dünyaya son uğurlamanın da yine hayatlı bir evde yıkanıp son yolculuğa uğurlandığı vurgulandı. Hayatlı evlerin ekonomik katkı ve değerlerinin yanı sıra “hayat”lı evlerin teolojik yapı etkenleri, sin tapınağı ve güneş tanrısı, tek tanrılı dinlerden etkilenen ikonik kabartmalar ve kuş takaları gibi konular işlendi.

HAYAT NEDİR?

Geleneksel Türk köy evlerinin giriş veya birinci katında odaların açıldığı, üstü kapalı bir ya da birkaç yanı açık mekana "hayat" adı verilir. 

Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çeşitli isimler alsa da bu anlamıyla kökeni Arapça olan “hayat”, açık sofa, balkon olarak biliniyor.

Özellikle yaz günlerinde günlük hayatın geçirildiği, hava alınan, dinlenilen ve yiyeceklerin kurutulduğu bazen saklanıldığı mekan olan “hayat”lar, çevresinde odaların sıralandığı genişçe alan. 

Şanlıurfa’da “hayat”, çoğunlukla evin dış kapısının açıldığı bazen içinde bir çeşmenin bulunduğu avlunun karşılığı demek. 

Şanlıurfa’daki “hayat”lı evlerde hayatlar konuşuldu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.