Şanlıurfa’nın dağ köylerinde, bahar aylarının gelişiyle birlikte ortaya çıkan ters laleler, doğayla iç içe yaşayan vatandaşlar ve doğa tutkunları için büyüleyici bir manzara sunuyor. Halk arasında "Ağlayan Gelin" ya da "Hüzün Çiçeği" olarak anılan bu çiçekler, kısa ömürlü olmalarına rağmen etkileyici güzellikleriyle dikkat çekiyor.
Yalnızca 20 gün boyunca açan bu endemik bitki, efsanelere konu olan hüzünlü bir aşk hikayesini samp-img width='1.33' height='1' layout='responsive'eliyor. Karların erimesiyle yeşeren bu nadide tür, dağ yamaçlarında ve köy bahçelerinde görsel bir şölen oluşturuyor.
DOKUNAN 244 BİN LİRAYI GÖZDEN ÇIKARSIN
Ters laleler, Şanlıurfa’nın yüksek kesimlerinde doğal ortamda yetişiyor. Bölge halkı, bu eşsiz çiçeği korumak için büyük çaba gösteriyor. Aynı zamanda bazı vatandaşlar bu bitkiyi kendi bahçelerinde yetiştirerek gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
Doğal denge için büyük önem taşıyan bu bitkiyi koparmanın cezası ise oldukça ağır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan ters laleleri koparanlara 244 bin 315 TL para cezası uygulanıyor.
ADIYAMAN VE DİYARBAKIR’DA DA GÖRÜLÜYOR
Ters laleler yalnızca Şanlıurfa’da değil, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Elazığ, Şırnak ve Muş gibi illerde de görülüyor. Bu çiçeğin neslinin tükenmemesi için tüm vatandaşları duyarlı olmalı. Özellikle fotoğrafçılar ve gezginlerin yoğun ilgi gösterdiği bu bitkinin doğal ortamında zarar görmemesi, bölge turizmi açısından da büyük önem taşıyor.