Bu yaz Şanlıurfa’da sofraların en pahalı misafiri limon oldu. Geçmişte kiloyla alınan limon, artık tane hesabıyla satılıyor. Pazarda kilosu 120-130 TL’den alıcı bulan limon, market raflarında ise 150 TL’ye kadar çıkıyor.
DON VURDU, REKOLTE DÜŞTÜ
Fiyatlardaki fahiş artışın başlıca nedeni, Nisan ayında yaşanan don olayı. Bahçelerde limon ağaçları soğuktan zarar gördü. Soğuk hava rekolteyi büyük ölçüde düşürürken, piyasaya sürülen ürün miktarı da sınırlı kaldı.

GEÇEN YIL TOPLANMADI, BU YIL STOK YOK
Geçtiğimiz yıl limonda yaşanan bolluk, üreticiye para kazandırmadı. Fiyatlar o kadar düşüktü ki, birçok üretici toplama maliyetini karşılayamayınca ürününü dalında bıraktı. Çürüyen limonlar stok şansını da ortadan kaldırdı. Bu yıl ise üretim az, talep yüksek; sonuç olarak limon adeta altına dönüştü.
TANEYLE SATIŞ DÖNEMİ
Nisan ayında kilosu 10 TL olan limonun, ağustos itibarıyla 150 TL’ye kadar yükselmesi, tüketiciyi zor durumda bıraktı. Artık manavlarda limonlar kilo değil, tane hesabıyla satılıyor.


0 Yorum