reklam alanı

Şanlıurfalılar Amerikalı inek yiyor!

Şanlıurfa’da hayvancılığın azalmasıyla birlikte, artan canlı hayvan ithalatı bölge pazarında etkisini hissettiriyor. Türkiye genelinde özellikle Güney Amerika’dan yapılan büyükbaş hayvan ithalatı 2025’in ilk yarısında rekor seviyelere ulaşırken, Şanlıurfa’da da ithal hayvanların kırsal alanlarda yaygınlaşması dikkat çekiyor.

Şanlıurfalılar Amerikalı inek yiyor!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da hayvancılığın gerilemesi, artan maliyetler ve düşük fiyatlar nedeniyle üreticiyi zor durumda bırakırken, canlı hayvan ithalatı hızla artıyor.

Türkiye genelinde 2025’in ilk yarısında gerçekleştirilen büyükbaş hayvan ithalatı, özellikle Brezilya ve Uruguay’dan gelen hayvanlarla rekor seviyeye ulaştı.

Şanlıurfa’daki kırsal bölgelerde ise yerli hayvanların yerini ithal büyükbaş hayvanlar almaya başladı. Bu durum, hem bölgenin ekonomisini hem de hayvancılık kültürünü köklü biçimde etkiliyor. 

REKOR SEVİYEDE İTHALAT

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılında canlı hayvan ithalatı toplam 733,8 milyon dolara ulaşmıştı. Buna karşılık, yalnızca 2025’in Ocak-Haziran döneminde bu tutar 745,3 milyon dolara yükselerek, geçen yılın tamamı geride bırakıldı. 

Bu kapsamda 2024 yılı boyunca sığır eti ithalatı 140 bin 852 ton seviyesinde gerçekleşmişken, sadece Ocak-Haziran 2025 döneminde 146 bin 284 ton sığır eti ithalatı ile dikkat çekici bir artış yaşandı

Bu artış devam ederse, 2023’te kırılan 1,2 milyar dolarlık rekorun bu yıl yeniden kırılması bekleniyor 

BÜYÜKBAŞ HAYVAN İTHALATINDA GÜNEY AMERİKA İLK SIRADA

Büyükbaş hayvan ithalatının en büyük kısmı Güney Amerika’dan gerçekleştiriliyor. TÜİK verilerine göre, yılın ilk yarısında Brezilya’dan yaklaşık 370 milyon TL, Uruguay’dan yaklaşık 330 milyon TL tutarında büyükbaş hayvan ithalatı gerçekleştirildi. Bu iki ülke, Türkiye’nin canlı hayvan ithalatında öne çıkan kaynaklar olarak öne çıkıyor. 

ŞANLIURFA’DA YERLİ HAYVANCILIĞIN YERİNİ İTHAL HAYVANLAR ALIYOR

Türkiye’nin önde gelen hayvancılık merkezlerinden biri olan Şanlıurfa, geçmişte hem büyükbaş hem de küçükbaş üretiminde kendi ihtiyacını karşılayan, hatta çevre illere hayvan sağlayan bir konumdaydı. Ancak son yıllarda artan yem, mazot ve bakım maliyetleri, düşük alım fiyatları ve kuraklık gibi nedenlerle yerli üretim ciddi ölçüde azaldı. Hayvan sayısındaki düşüş, özellikle kırsal bölgelerde belirgin şekilde hissediliyor.

Bir zamanlar köy ahırlarında ağırlıklı olarak yerli büyükbaş hayvan türleri bulunurken, bugün bu ahırlarda Brezilya ve Uruguay’dan getirilen ithal büyükbaş hayvanlar göze çarpıyor. 

Tarih boyunca hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olarak tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Şanlıurfa son dönemde yerli hayvancılıkta yaşanan gerileme ile, bölgedeki ekonomik yapısı da etkileniyor. 

Bu durum, Şanlıurfa’nın hayvancılık kültüründe de önemli bir dönüşümün işaretçisi olarak öne çıkıyor.

Şanlıurfalılar Amerikalı inek yiyor!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.