Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan, geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan değişikliklere yönelik, muhasebeciler ve mali müşavirlerden sert tepki geldi.
Şanlıurfa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, tebliğdeki değişikliklere karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla Şanlıurfa Şehitlik Vergi Dairesi önünde bir basın açıklaması düzenledi.
Açıklamaya, Şanlıurfa SMMM Odası Başkanı Mustafa Kılıç’ın yanı sıra, birçok meslek odası temsilcisi de katıldı.
Basın açıklamasını, Şanlıurfa SMMM Odası Başkanı Mustafa Kılıç okudu.
KILIÇ: DENETİMSİZ VE BAŞIBOŞ KALMALARINA NEDEN OLACAKTIR
Kılıç, muhasebe, finansal raporlama ve beyanname hazırlamanın birbirinden ayrılmayacak bir bütün olduğunu belirtti. Kılıç, muhasebe işlemlerinin ve vergi beyannamelerinin sadece alanında uzman mali müşavirler tarafından yapılması gerektiğini savundu.
Kılıç, “Hiçbir teknik bilgiye sahip olmayan ve yalnızca oy kaygısı güden esnaf odalarına ya da birliklerine muhasebe ve vergi konusunda yetki verilmesi, yeni mükelleflerin Mali İdare karşısında denetimsiz ve başıboş kalmalarına neden olacaktır.” dedi.
Kılıç, düzenlemenin meslek standartlarına büyük zarar vereceği ve kamu yararına aykırı olduğu görüşünü dile getirerek, bu tür bir uygulamanın sadece çarpıklık yaratacağını söyledi. Kılıç ayrıca, bu tür bir değişikliğin mükelleflerin vergi idaresi tarafından izaha davet edilmesi durumunda, doğru yönlendirmeler yapılmadığında esnafın uğrayacağı zararın kim tarafından karşılanacağı sorusunu gündeme getirdi.
“HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATILACAK”


0 Yorum