Şanlıurfa gastronomisinin baş lezzetlerinden çiğköftenin, Yunanistan'daki bir markette satışı sunulması ile çiğköfteye küresel ilgi adeta tescillenirken; Halfeti'nin de Londro'da bir parfüm markasına isim olması dikkat çekti.
Sadece tarihi zenginlikleri ile zengin mutfak kültürüyle de dünyanın gözde şehirlerinden biri haline gelen Şanlıurfa, hazır gıda pazarında da adından söz ettirmeye başladı.
Bir firma tarafından Almanya'da üretilen, Türk marketlerinde satılan ve lezzetiyle tüketicileri cezbeden Urfa çiğköftesinin dünya pazarında yoğun ilgi görüyor.
Çiğköfte üretim merkezi Almanya'nın yanısıra pek çok Avrupa ülkesinde satılıyor.
YUSUF SABRİ DİŞLİ'DEN MANİDAR SORU
Araştırmacı Yazar Yusuf Sabri Dişli, Yunanistan'da bir markette satılan Urfa çiğköftesini paylaşarak bu lezzetin dünya pazarındaki ilgisini gündeme taşıdı.
“Adı Urfa ama Urfa'da mı üretiliyor?” diyerek yerel lezzetin Avrupa'dan dünyaya yayıldığına dikkat çekti.
Kutuda veya dürüm şeklinde satılan çiğköfteler, her ne kadar Şanlıurfa yerine Avrupa'daki tüketicilere taze ulaşabilmesi adına Almanya'da üretilse de, bu vb. satışlar Şanlıurfa'nın gastronomi şehri imajına katkı sağlayacak kültürel bir tanıtımı oluyor.
Araştırmacı Yazar Dişli, daha sonra yaptığı paylaşımda da İngiltere'de üretilen ve dünya pazarında geniş yer bulan bir parfüme Halfeti isminin verildiğini gündeme taşıdı.
Söz konusu parfüm, Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen meşhur siyah güllerden ilham alan alınarak bileşimi Christian Provenzano tarafından imzalanmış, zengin odunsu-çiçeksi bir koku olarak “Penhaligon's - Halfeti” ismiyle satışa sunuldu.
Dünya piyasasında talep gören parfümler arasındaki yerini aldı.
Halfeti ise bu başarı hikayesinde sadece ilham veren unsur olarak kaldı.
“YA MARKALAŞACAĞIZ YA DA…”
Araştırmacı Yazar Dişli de bu konuya dikakt çekerek, parfümün 16 bin TL'ye satıldığını belirtti ve “Ya markaşacağız ya da markaların aparatifi olacağız” diyerek üreten ve satan şehir olmak gerektiğini savundu.
Kaynak: Ahmet Hakkı Ak

0 Yorum