kaynak olarak ekleyin
Gastronomi kenti Şanlıurfa’da sonbaharın gelişiyle birlikte sofraların ve özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan "isot reçeli" (biber reçeli) yapım mesaisi başladı. Ancak bu yıl yüksek biber fiyatlarının yanı sıra ayıklama ve çekim ücretlerindeki artış, vatandaşın ve üreticinin sezona sıkıntılı girmesine neden oldu.
TARLADAN HAL PAZARINA UZANAN YOLCULUK
Nisan ve mayıs aylarında ekimi yapılan kırmızı biberlerin ağustos ve eylül aylarında gerçekleştirilen hasadının ardından ürünler hal pazarına getiriliyor. Halde satışa sunulan biberler; pul biber, kurutmalık ve biber reçeli yapılmak üzere alıcılarıyla buluşuyor.
BİR HAFTALIK GÜNEŞ MESAİSİ
Tesis ve sergi alanlarına taşınan biberler, ilk olarak kadın çalışanlar tarafından tohum kalmayacak şekilde tek tek temizleniyor. Temizleme işleminin ardından makineden geçirilen biberler, etrafı tahtalarla çevrili çadırlarda kurumaya bırakılıyor. Güneş altında yaklaşık 1 hafta süren kurutma sürecinin ardından kıvamını alan reçel; kahvaltılıklardan dürümlere, kuru fasulyeden bamyaya kadar pek çok yemekte acı ve tatlı alternatifleriyle tüketiliyor.
AYIKLAMA VE ÇEKİM FİYATLARI DA YÜKSELDİ
Ev ortamında reçel yapma imkanı bulamayan vatandaşlar, aldıkları biberleri temizleme ve çekim tesislerine götürmeyi tercih ediyor. Ancak bu sezon maliyet artışları işçilik fiyatlarına da yansıdı. Şanlıurfa’da bu yıl bir çuval isotun temizleme ücreti 100 TL olarak belirlenirken, reçel için uygulanan çekim fiyatı ise 10 TL’den işlem görüyor.


0 Yorum