Reklam Alanı

DOĞU-BATI MEDENİYETLERİNE BİR BAKIŞ

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Kıymetli dostlar hepinizi canı gönülden selamlıyorum. 

Bu hafta sizlerle bugüne kadar yazdığımız köşe yazılarımızın dışında farklı bir başlığı, problem veyahut anlamlandırmayı ele alacağız. 

Doğu ve Batı arasındaki farklar nelerdir? 

Doğu ve Batı'nın birbirine yansıttığı şeyler nelerdir? 

Doğu'nun Batı'yı özenirken yitirdiği şeyler nelerdir? 

Bu soru başlıkları ile bu haftaki konumuzu ele alacağız. 

İlk olarak

 "Doğu ve Batı arasındaki farklar nelerdir? "

Dostlar, 

Doğu medeniyeti Tarih'in başladığı yazının icadıyla bugüne kadar hep Batı medeniyetine öncülük etmiş olup Batı'yı ciddi manada eğitsel olarak etkilemiştir. Batı medeniyetiyse genel manada kendisini ortaçağ sonrası dönemde reform ve rönesans hareketlerinin başlaması ile kültürel ve edebiyat alanında ciddi olarak aktif çalışmalar sergilemiştir. Bunu farklı düşünmenizi istemem, yalnızca ilim alanındaki gelişmeler olarak etkileşimden bahsettim. Ancak günümüzde Batı, Doğu'yu eğitsel bir bakımın dışında kültürel olarak feci bir çöküntü ile sarsıp etkilemesi Doğu'nun kültüründen uzaklaşmasına sebep olmuştur.

Batı nasıl Doğu'yu etkilemiş diyeceksiniz? İlk olarak Sinema ve TV' alanında kültürel olarak kendimizden yani örf, adet, inanç ve kültürümüzden uzak olan faktörleri Sinema ve Tv aracılığıyla içimize sokarak ciddi manada bana göre olumsuz etkilemiştir. Sadece sinema ve Tv alanında değil, Kültürel olarakta en basit tabirle giyim, kuşam ve moda safsatası altında Doğu Kültürünü burada ülkemiz tekeline dönerek Anadolu kültürünü, Anadolu'nun öz evlatlarından söküp alarak Doğu'yu bir nevi kendine yani Batı'ya muhtaç ve Batıdan geri olarak göstermeye çalışmıştır. 

Bunun yanı sıra en üzücü olaylardan biriyse Anadolu, Doğu kültürüne sahip insanların Batı'yı özenip Batı'ya sempati duymasıyla kendi, örf, adet, inanç ve yaşam koşullarını kötülemeye kalkışması Batı'nın Doğu kültürü üzerine gerçekleştirdiği ciddi bir hegemonyayı gözler önüne sermektedir. Buna da en basit örnek, Ülkemizde var olan birçok şirketin Ramazan Ayı gibi İslam Medeniyetinin kutsalını ki Doğu medeniyetinin zengin bir donanıma sahip olmasına öncü olan İslam olduğunu unutulmamasında fayda vardır. Ancak üzülerek ülkemizde Ramazan'ın kutsallığı Batı'da olduğu kadar kıymet görmeyip var olan düzey içinde Doğu kültüründe yaşayan insanlar ve sistem tarafından kabul edilmemesi Batı medeniyetinin yine Doğu kültürü üzerinde kendinden uzak bir etkileme göstermiştir. 

Batı, hep kendini Doğu'dan üstün gördüğü için şu an yeryüzünde Doğu'da zulmün eksilmediği, acının azalmadığı gözlenmektedir. 

Günümüzde Doğu kültürü, Çin dışında gelişimi sizce mümkün olabilir mi? 

Doğu kültüründen kasıt, Irak, Suriye, Filistin, Yemen, Mısır, Libya, Lübnan ve daha nice ülkeler gelişme ya da dünyaya kültürel faydası çok olabilir mi? 

Olmaması normaldır. Çünkü kültürel ve sanatsal gelişim için ortam olması lazım. Ee savaş, kaos içinde kültürel ve sanatsal gelişim ne kadar faydalı olabilir? 

Doğu ve Batı'nın birbirine yansıttığı şeyler nelerdir? 

Bu başlığı da ele alacak olursak kuşkusuz İslam alimlerinden tutunda, İslâm öncesi dönemde Türklerden, Çin kültürüne kadar Doğu, her manada Batı'yı etkilemiştir. Açık bir örnek olarak yazı bile Batı'ya Doğu kültürünün bir hediyesidir. Bir çok alanda Doğu kültürü Batı'yı etkilemiştir. Batı'nın Doğu'yu etkilediği çağlar genel olarak Rönesans döneminden sonra Fransız ihtilali ile Doğu kültürüne bir etkileşim ve katkı sunmuştur. 

Batı, Doğu'ya, genel olarak dünyaya karşı hiç masum değildir. Ve masum davranmayı çoktan bıraktı. Rönesans ve Sanayi Devrimi'yle sömürgeleşme ile savaş ahlakını bile değiştiren çalışmalara yeltenerek bugünün Doğu'sunu, Doğu kültürünü silah, savaş mantığı ile gerisinde bırakmıştır. 

Bunun şu şekilde anlaşılmasını kattiyen istemem, İşte  o kadar filozofu var Batı'nın, o kadar yazarı, evet var. Ama çoğunun etkilendiği yer Doğu kültürünün öncülerinden başkası değildir.

 Doğu'nun Batı'ya özenirken yitirdiği şeyler nelerdir? 

Bu soru başlığımız ise bizi bizden alan bizi yani Doğu kültürünü şah damarından yaralayan soru başlığı olduğunu söyleyebilirim. 

En basit örnekle bizler sanat olarak Batı'yı özenmeye başlamamız bizi müthiş donanımlı Doğu kültürünü çöpe atmamıza ve Doğu kültürünü unutmamıza sebep oldu. Sanatsal özenme derken Rönesans sanatından bahsetmiyorum. 

Kimse Doğu kültürünü savunduğumu düşünmesin ben yalnızca tarihten bugüne gelişen kültürel donanımlarıyla Doğu kültürünün zenginliği ve imgesel olarakta içinde yer almamızdan dolayı bu kadar dikkat çekmek istemekteyim. 

Doğu medeniyeti de dönemsel olarak dünyaya ve Batı'ya büyük problemlere sebep olmuştur. 

En basit örnekle Covid 19 sürecinde Çin'den meydana gelmesi Doğu Medeniyetinin içinde yer alan Batı zihniyetli bir ülkeden yola çıkan bir hastalığın bütün dünyaya yayılması Doğu'nun içinde yer aldığı sorunların da varlığını gösterir. 

Mesela Batı'nın kanunları ve yasalarına çok bel bağlamaya başlamamız ülkemizde suç oranlarının artmasına ve en basit tabirle ülkenin çivisinin çıkmasına sebebiyet doğurdu. Buda özenirken yitirdiklerimiz arasında önem atfeden bir durumdur. 

Diğer bir durumsa aile yapımız, gençliğimiz, dini inanç ve hassasiyetlerimiz Batı kültürünü özenmemizle gücünü ve sırrını azaltmış oldu. Mesela gençlerimizin hep Avrupa'ya yeltenmesi, Avrupa'da hayatın olacağını düşünmesi ve bunun ardına da ekonomik sorunları bahane etmesi en basit tabirle bizim Allah'a inanç ve aidiyet duygularımızı bizlerden almıştır. Bu hususu siyasi bir propaganda olarak düşürülmesini istemiyorum. 

Avrupa'da gidip çalışan insanların yaşadıkları zor durumları ve şikayetleri hepimizin kulaklarına gelmektedir. Her şey ekonomik bir krize döndürülmesi karşıtıyım. Zorluk içinde ne kadar mücadeleciyiz bunu da Batı'ya özenmeye başlamamızla yitirmeye başladık. 

Daha nice şeyleri yitirdik. Ama Batı'ya yüzümüzü döndüğümüz dönemlerden biri kuşkusuz Osmanlı'nın son dönemleri olması ülkemiz ve Doğu kültürü adına büyük bir kayıp yaşattığını da hatırlatmak isterim. 

Her ne olursa olsun Medeniyetler birbirini etkilemeye devam edecektir. Doğu Medeniyeti ve Batı Medeniyeti tarihin var olduğu ilk günden bu yana hep bir etkileşim içinde olduklarını unutmamak gerekir. Ancak son dönemlerde ihtiyaç olarak iki Medeniyettinde insanlık adına daha çok gelişmelere yer vermeleri gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır.

Kalın sağlıcakla. 

DOĞU-BATI MEDENİYETLERİNE BİR BAKIŞ
Reklam Alanı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.