Şanlıurfa'nın yeni lezzeti "atom kebabı"

Şanlıurfa'da, bahar yağmurlarının ardından toprak altından çıkan keme mantarı, bu sene Urfa fıstığıyla harmanlanarak "atom kebabı" olarak sofralardaki yerini aldı. Hem lezzeti hem de şifalı oluşuyla dikkat çeken keme, kilosu 1500 liraya kadar ulaşan fiyatıyla da "altın mantar" olarak anılıyor.

Şanlıurfa'nın yeni lezzeti "atom kebabı"

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da, yoğun yağmurların ardından toprak altından çıkarılan yılın özellikle Mart ve Nisan aylarında sofralara misafir olan keme kebabı Urfa fıstığıyla harman edilerek ‘atom kebabı’ olarak servis edilmeye başlandı. 

KİLOSU BİN 800 İLA 1500 LİRA ARASINDA SATIŞA SUNULUYOR

Keme mantarı, Şanlıurfa-Suriye sınır hattında, dağlık alanlarda ve yıldırımın düştüğü yerlerde yetişiyor. Mart ayının ilk haftasından itibaren pazar tezgahlarında yerini alan keme, Haziran ayına kadar taze olarak tüketilebiliyor. Kısa ömrüne rağmen lezzeti ve şifalı oluşuyla büyük ilgi gören keme, kırmızı ete göre 7 kat daha fazla proteine sahip.

Ömrü oldukça kısa olan keme Haziran ayına kadar piyasada kilosu bin 800 ila 1500 lira arasında satışa sunuluyor.

Keme, hem pazardaki tezgahlar, da hem de kebap menüsündeki yerini aldı. 

ÖZBEK: HER DERDE DEVA KEMENİN FİYATI ETTEN DAHA PAHALI

Yağışlı havalarda yıldırımın düştüğü yerde yetişen keme'yi Urfa kebabıyla harmanlayan lokantacı Necip Özbek, 'Fıstıklı şimşek enerjili keme kebabını yiyen kişi, bu tadı asla unutmaz. Ömrü kısa, her derde deva kemenin fiyatı etten daha pahalıdır" dedi.

ÖZBEK: FISTIKLA HARMANLANIP ATOM KEBABI İSMİNİ KOYDUK

Şanlıurfa'da genellikle kıyma kebabına harmanlanarak, hazırlanan keme hakkında bilgi veren lokantacı Necip Özbek, "Kemenin Urfa'da özel müşterisi vardır. Lezzetiyle hemen fark edilen keme, servise sunulmadan zahmetli işlemlerden geçiyor. Keme genellikle yağışların bol olduğu bölgelerde şimşeğin düştüğü yerlerde yetişiyor. Daha sonra bu kemeler köylüler tarafından toprak altında çıkartılıp pazarda satılıyor. Şimşeğin vermiş olduğu enerji toprak altında bir mantar türü olarak sofralarımıza geliyor. Ömrü kısa olan keme piyasada sadece 2 ile 3 ay arasında bulunabiliyor. Kilosunu bin ile 1500 liradan aldığımız kemelerin soyması ve delinip şişe takılması zor bir işlemdir. Biz ilk defa müşterilerimize bir lezzet sunmak için kemeyi Urfa fıstığıyla harmanlayarak farklı bir lezzet sunmaya başladık. Adına ise ‘atom kebabı’ koyduk.  Altın gibi sürekli yükselen keme kebabının porsiyonu ise 600 liradan satmak zorunda kalıyoruz. Fıstıklı kemeyi tadan müşterilerimiz, bu keme kebabının müptelası oluyor" dedi.

TAŞ: SİPARİŞLERİ YETİŞTİRMEKTE ZORLANIYORUZ

Şanlıurfa'da kemenin, kebabının yanı sıra tavası, sulu yemeği ve dolması yapıldığını ifade eden kebap ustası Halil Taş “Keme ayrıca kış için kurutuluyor ve sucuk gibi yağda kızartıldıktan sonra üzerine yumurta da kırılıp yenilebiliyor. Bu yıl ilk defa yaptığımız fıstıklı keme kebabı müşterilerimiz tarafından yoğun ilgi görmesi üzerine siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'nın yeni lezzeti "atom kebabı"

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.