Ermeni dedelerinin izini sürmek için ABD’den Şanlıurfa’ya geldi

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da yaşarken 1915 olaylarında Halep’e göçen Levon Jerejian’ın torunlarından Tigran Balayan, dedelerinin izini sürmek ve yaşadıkları yeri görmek için ABD’den Şanlıurfa’ya geldi. Atalarının ibadet yeri olarak kullandığı tarihi Germuş Kilisesi’nin harabe halini görünce büyük üzüntü duyduğunu belirten Tigran Balayan, “Şanlıurfa ziyaretim birçok duyguyu barındırıyor hem mutluyum hem üzgünüm, hayal kırıklığı var. Ama burada olmaktan çok mutluyum” dedi.

Ermeni dedelerinin izini sürmek için ABD’den Şanlıurfa’ya geldi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Osmanlı’nın son döneminde Ermenilerin devlete karşı giriştiği isyanın ardından alınan zorunlu göç kararıyla binlerce Ermeni, Suriye’ye ve Mezopotamya bölgesine gönderildi. Bunların arasında Şanlıurfa’da yaşayan Ermeniler de bulunuyor. 

O isimlerden biri de 1896’da İskenderun’da doğan Levon Jerejian. İskenderun’da doğan Jerejian’ın hayatı Şanlıurfa’da geçer. 

Levon Jerejian, 1915 olaylarında ailesiyle ilk önce Halep’e gider, ardından da 1946’da Ermenistan’a geçer. Jerejian ailesi, 1976 yılında da Amerika’ya yerleşir. 

Levon Jerejian’ın torunlarından fotoğrafçı Tigran Balayan, dedelerinden miras kalan izlerin ve hatıraların peşine düşerek Kaliforniya’dan Şanlıurfa’ya geldi. 

Dedelerinin yaşadığı toprakları görme umuduyla Şanlıurfa’ya gelen Tigran Balayan, 1915 olayları sonrası aileden Şanlıurfa’ya dönen ilk kişi olduğunu söyledi. 

Şanlıurfa’ya ziyaretini Gazete İpekyol’a anlatan Tigran Balayan, şunları söyledi:

 “Ailem Ermeni’ydi. Urfa’da çok uzun yıllar yaşadık. Büyük dedelerimden Levon Jerejian İskenderun doğumlu. İskenderun ile Urfa arasında gidip gelmiş. Ailemin geçmişiyle ilgili burada bir ipucu bulacağıma dair bir ümidim yok çünkü bütün bilgiler uzun zaman önce kaybolmuş. Ben buraya sadece uzun yıllar boyunca ailemin büyüyüp yaşadığı çevreyi görmek için geldim. Ermenilerin yaşadığı yerdeki ve Germuş’taki kiliseyi de görmek istedim.”

 

“EN AZINDAN HALA ORADA OLDUĞU İÇİN MUTLUYUM”

Dedelerinin yaşadığı bölgeyi ilk gördüğünde şaşırdığını belirten Balayan, “Aynı zamanda üzüldüğümü de olduğumu söyleyebilirim çünkü Ermenilere ait kalıntılar hiç yoktu. Bu bir gerçek ve ben bu gerçeği kabul ediyorum. Buraya bir taleple gelmedim ve gerçeği olduğu gibi kabul ettim. Germuş’taki kiliseyi gördüm, yıkılmış harap haldeydi ama en azından hala orada olduğu için mutluyum.”

 

“MUTLUYUM ÜZGÜNÜM HAYAL KIRIKLIĞI VAR”

Şanlıurfa seyahatinin ardından Ermenistan’a da geçeceğini belirten Balayan, “Şanlıurfa ziyaretim birçok duyguyu barındırıyor hem mutluyum hem üzgünüm, hayal kırıklığı var. Ama burada olmaktan çok mutluyum. Burada Türklerin ve Kürtlerin birlikte yaşadığını görmek beni memnun etti. 

Balayan, eski vatanlarının Türk hükümeti için hiçbir şey ifade etmediğini gördüğünü ileri sürdü ve bunun kendisini üzdüğünü dile getirdi.

Ermeni dedelerinin izini sürmek için ABD’den Şanlıurfa’ya geldi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.