Matbaacılık sektörü yok olmak üzere

Son yıllarda artan dijitalleşmeden Şanlıurfa’daki matbaacılık sektörü de olumsuz etkilendi. Kâğıt faturalardan e- faturalara geçilmesi, davetiyelerin akrabalara online gönderilmesi, yazılı basından dijital basına geçilmesi gibi sebeplerle matbaacılık sektörü yok olmak üzere. Kentte 33 yıldır matbaacılık sektöründe ustalık yapan Mehmet Tatlı, “Sektör çok zor durumda, yakında matbaacılık da kalmaz” dedi.

Matbaacılık sektörü yok olmak üzere

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA – Sosyal ve ticari alanda iş ve işlemlerin büyük bölümünün dijitalleşmesiyle müşteri yelpazesi büyük oranda düşen matbaalar son dönemdeki girdi maliyetlerinin de etkisiyle zorlu bir süreçten geçiyor.

Yazılı basından faturaya, tanıtımdan kurumsal evraklara kadar hayatın her alanına giren dijitalleşme matbaacılık sektörünün işlerini olumsuz etkiledi. Hedef kitlesi daralan matbaalar, önceki yıllara göre çalıştırdıkları çalışan sayılarını da minimuma indirmiş durumda.

Şanlıurfa’daki matbaacılık sektörü de ayakta kalmak için mücadele ediyor.

TATLI: SEKTÖR BİTMİŞ VAZİYETTE

Şanlıurfa’da 33 yıldır matbaacılık sektöründe ustalık yapan Mehmet Tatlı, dijitalleşmeyle beraber işlerindeki eski yoğunluğun olmadığını söyledi.

Gazete İpekyol’a konuşan Mehmet Tatlı, çok sevdiği işinde zorlu bir süreçten geçtiklerini ifade etti.

"İşimi seviyorum, seviyorum ama dijital çıktığından beri matbaa sektörü bitmiş vaziyette, işler bitik durumda” diyen Tatlı, şunları dile getirdi:

“Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla matbaa sektörü bitmiş durumda. Kağıt faturaların yerine e-faturalar çıktığından beri işler yok denecek kadar az. Artık davetiyeler bile insanlara online gönderiliyor. Eskisi gibi davetiye basımı yapmıyoruz. Bizi ayakta tutan tek şey yerel gazetelerin basımı, haftalık gazeteler. Her yıl binlerce fatura bastıran işletmeler şimdi işlemlerini e-fatura ile hallediyor.”

 “ESKİDEN 15 KİŞİ ÇALIŞIRDIK”

Mehmet Tatlı, sektörde, çalışmaya başladığı 1990’lı yıllar ile günümüz arasında çok şeylerin değiştiğini belirterek, eskiden harfleri dizerek yaptıkları işleri şimdi bilgisayar ortamında yaptıklarını ifade etti. Bunun da istihdam edilen çalışan sayısını azalttığına vurgu yapan Tatlı, artık çırak da bulamadıklarını anlattı. Tatlı, şunları söyledi:

“Mevcut elemanlar da farklı, daha iyi bir iş bulursa işi bırakıp gidiyorlar. Ben hatırlıyorum biz 15 kişi çalışırdık eskiden ama şimdi 3 kişi çalışıyoruz. Bu nedenle de iş yerimizi de küçülttük. Ben oğlumu yetiştirdim, benden sonra devam etsin diye. Çırak yetişmiyor. Şimdiki gençler meslek edinmek istemiyor. Geçim derdinden çırak yetişmiyor.”

“YAKINDA MATBAACILIK KALMAZ”

Dijitalleşme ile matbaacılık sektörünün ömrünün çok olmadığını belirten Tatlı, “Teknolojiden dolayı epey geriye düştük biz.  Örneğin fatura işi bitti diyebiliriz, e-fatura çıktı. Keza davetiye basımları da yok denecek kadar az, insanlar dijitalden attığı için davetiyeleri 500 yüz yerine 100 davetiye basıyoruz. Sektör çok zor durumda, yakında matbaacılıkta kalmaz” diye konuştu.

GAZETE İPEKYOL

Matbaacılık sektörü yok olmak üzere

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.