Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarında atılacak yeni adımı açıkladı. İstanbul’a özel bir birim kuracaklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “Kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da Bağcılar Yeni Mahalle 1538. Sokak’taki “Kentsel Dönüşüm Kapsamında Toplu Yıkım Töreni”ne katıldı. 

Törende Bakan Özhaseki, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarında atılacak yeni adımı açıkladı. Kentsel dönüşümü hızlandırmak istediklerini belirten Özhaseki, İstanbul’da 188 yerde dönüşüm olduğunu, buralarda binlerce konutun dönüşeceğini, 600 bin civarında konutun değişimi ve dönüşümünün ise sağlandığını anlattı.

“Önümüzdeki günlerde bunun şartlarını açıklayacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde açıkladığı “Yarısı Bizden” kampanyasını hatırlatan Özhaseki, şunları kaydetti: “Önümüzdeki günlerde bunun şartlarını açıklayacağız, nasıl devam edeceğini söyleyeceğiz.

Bir milyondan fazla vatandaşımız buna müracaat etmiş. Onlar içerisinde toplam bina sayısı da 90 bin. 90 bin binayı da inşallah böyle dönüştüreceğiz. Biz onlara hibe para vereceğiz. Bir kısmına kendileri katlanacaklar, bir kısmını da biz vereceğiz. İnşallah bir taraftan da hızla bu dönüşmüş olacak. Bir taraftan da yasal olarak İstanbul’da nasip olursa yeni bir başkanlık kurarak özel İstanbul’daki kentsel dönüşümü devam ettirmek istiyoruz.

Şu anda bir genel müdürlük bünyesinde 81 vilayetimizde olduğu gibi İstanbul da bir parça olarak devam ediyor.” Ancak İstanbul’u yeni bir genel müdürlüğe dönüştürüp kendi içinde bütçesi olan, sadece İstanbul’la uğraşacak olan, gece-gündüz demeden ‘İstanbul’u nasıl dönüştürürüm’ diye uğraşacak bir birim kuracaklarını kaydeden Özhaseki, “Buna uygun da hazine arsalarını değerlendirdiğimiz, oradan elde ettiğimiz gelirleri burada tutup sadece ve sadece kentsel dönüşüm için kullanacağımız bir birim kuruyoruz.

Bir taraftan da hazırladığımız rezerv alanlarda Allah nasip ederse 350 bin civarında konutu da biz yeniden, sıfırdan yapmış olacağız. En riskli yerleri buralara taşıyıp boşalan yerleri de o ilçemizin sosyal donatısı olarak kullanılmak üzere ilçe belediyelerimize bırakacağız. İstanbul için de böyle bir hazırlığımız var” diye konuştu.

Bakan Özhaseki, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraşlı depremlerden 14 milyondan fazla insanın zarar gördüğünü hatırlatarak şunları kaydetti:

“Şu anda bildiğimiz tespitlerde 680 bin evimiz ya yıkıldı ya da yıkılmayı bekliyor. 170 bin civarında da iş yerimizi ya yıktık ya da yıkılması için onlar da sıralarını bekliyorlar. Bin yıllık bizim bu coğrafyadaki medeniyetimiz boyunca başımıza gelebilecek en büyük bela bu idi. Bin yıl boyunca bundan daha büyük bir felaketle karşı karşıya kalmadık. Ama Allah'a hamdolsun ki başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere sonra resmi kurumlarımız, arkasından 85 milyon bu millet o günden itibaren ayağa kalktı, nöbet tutmaya başladı. Geceden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız ayakta. Devlet görevlilerini o bölgelere gönderir, bakan arkadaşlarımız birer ikişer vilayetlerde bulunurlar. Valilerimiz görevli ve oraya binlerce ekip ilk andan itibaren gidip depreme müdahil olmaya çalışırlar. Çok şükür o yaraları sarıyoruz.” 

“Kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz” diyen Bakan Özhaseki şu ifadelere yer verdi: 

“Mani olanları bertaraf etmeye çalışıyoruz. İşi hızlandırmaya çalışıyoruz. Ve biz her şehirde hangi partiden olursa olsun büyükşehiri, ilçeyi çağırarak orada neler yapılır tartışmaya çalışıyoruz. Tabii ki bakanlık olmazsa olmaz. Kanun çıkaracak, para lazımsa para verecek, arsa lazımsa arsa verecek. Planlama yapması icap ediyorsa planlama yapacak. Bakanlığın koordinasyonda yürüyecek. Bu işin ikinci ayağı; belediyeler. Ne yazık ki bir kısım belediye başkanlarımız hiç bu dallara basmıyorlar. Hiç bu taraflarda benzeri yok. Hiç oralı değiller. Sanki onların orası emniyetli bir yer. Dışarıda gidiyor, çiçekle, böcekle uğraşmaya devam ediyor. Akşama kadar düğün dernek gezmeye devam ediyor. Değerli kardeşlerim, bu işin üçüncü ayağı sizseniz eğer, önemli ayağında siz varsanız ne olur belediye başkanlarını sıkıştırın. Niye kentsel dönüşüm yapmıyorsun kardeşim deyin. Bizim evler riskli, sen neredesin deyin”.

 

Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.