16 Ekim Dünya Gıda Günü: Obezite ile mücadelede neler yapılabilir?

16 Ekim ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla açıklama yapan Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cuma Samaklı, obezite oranlarının toplumda hızlı şekilde arttığına dikkati çekerek, obezite ile mücadelede yapılabilecekleri sıraladı.

16 Ekim Dünya Gıda Günü: Obezite ile mücadelede neler yapılabilir?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. 

Gıda ve yem güvenilirliliğini gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını koruyucu tedbirleri il genelinde yürüten Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cuma Samaklı, 16 Ekim “Dünya Gıda Günü”nde yaptığı açıklama ile açlık ve obeziteye dikkati çekti. 

Yakın dönemde; küreselleşme, kente göç ve gelir artışının bir sonucu olarak beslenme biçiminin ciddi şekilde değiştiğini belirten Samaklı, artık evde yemek yapmaya daha az zaman harcandığını, özellikle şehirlerde, tüketicilerin beslenme ihtiyaçlarını süpermarketler, fastfood restoranları ve paket servisten karşıladığına vurgu yaptı.

Sağlıksız diyetlerin yanında hareketsiz yaşam tarzının, obezite oranlarının hızlı bir şekilde artmasına yol açtığını belirten Samaklı, açıklamasında şunları kaydetti:

“Üstelik bu yalnızca gelişmiş ülkeleri değil, açlık ve obezitenin aynı anda görüldüğü düşük gelirli ülkeleri de etkiliyor.

Bugün dünya genelinde 670 milyon yetişkin, 5 – 19 yaş aralığındaki 120 milyon çocuk ve genç obez. 5 yaşın altındaki 40 milyon çocuk aşırı kilolu. Öte yandan 820 milyon insan açlıkla karşı karşıya.

Sağlıksız bir beslenme biçimi, bulaşıcı olmayan hastalıklara (kalp damar hastalıkları, diyabet ve belirli kanser türleri) bağlı ölümlerde en büyük risk faktörü olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde her 5 ölümden 1'inden sorumlu olan sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon dolarlık maliyetiyle ülkelerin sağlık bütçelerinde de önemli bir yer tutuyor.”

Cuma Samaklı, obezite ve diğer kötü beslenme alışkanlıklarına karşı yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

• Daha fazla meyve, sebze, baklagil, sert kabuklu yemiş ve tam tahıl tüketin.

• Üretiminde su gibi doğal kaynakların çokça kullanılmasını gerektiren gıdaların tüketimini sınırlandırın.

• Rafine şeker, doymuş yağ ve tuz oranı yüksek yiyecek ve içecek tüketiminizi azaltın.

• Yediğimiz gıdaların çevresel etkilerini göz önünde bulundurun.

• Yöresel ve mevsimine uygun gıdaları, bu gıdaların besin değerlerini, nasıl pişirilecekleri ve korunacaklarını öğrenin ya da bildiklerinizi tekrar gözden geçirin”.

16 Ekim Dünya Gıda Günü: Obezite ile mücadelede neler yapılabilir?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.