APA toplantısında konuşan Önen: İsrail katliamları durdurmalı

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi toplantısı, Irak Meclisinin ev sahipliğinde başkent Bağdat'ta gerçekleştirildi.

APA toplantısında konuşan Önen: İsrail katliamları durdurmalı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi, Irak Meclisi ev sahipliğinde  Bağdat'ta toplandı. Toplantıda konuşan Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) Türk Gurubu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, İsrail’in Filistin topraklarına el koyması ve özellikle çocuklara yaptığı katliamları durdurması için çağrı yaptıklarını söyledi.

Toplantıda, APA'ya üyelik şartları, bütçe görüşmeleri ve diğer iç tüzük konuları ele alındı, Türkiye'nin Dönem Başkanlığını Azerbaycan'a devredeceği açıklandı.

APA, TOPLANTI İÇİN BAĞDAT'TA 

6 yıla yakın süredir Dönem Başkanlığını Türkiye'nin yaptığı APA'nın Bütçe ve Planlama Daimi Komitesinin toplantısına katılmak üzere   Bağdat'ta bulunan APA Türk Gurubu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Toplantı için   Bağdat'a geldiklerini belirterek, heyette kendisiyle birlikte AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen ve CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu'nun da yer aldığını belirtti.

Hem İran'ın hem de uluslararası platformun bu toplantıya çok önem verdiğini belirten APA Türk Gurubu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, toplantının açılışına İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın da katıldığını söyledi.

APA'YA ÜYELİK ŞARTLARI VE ÜYE ÜLKELERİN NASIL KATILACAĞI ELE ALINDI

Bugünkü toplantıda, APA'ya üyelik şartları ve üye ülkelerin nasıl katılacağı gibi konuların ele alındığını belirten APA Türk Gurubu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, ayrıca bütçe görüşmeleri ve bütçe ile alakalı diğer iç tüzük konularının da görüşüldüğü önemli bir süreç yaşadıklarını belirterek, “Asya Parlamenter Asamblesi Siyasi İşler Daimi Komitesi toplantısını gerçekleştirmek üzere  Irak'ın başkenti Bağdat’tayız. Toplantının açılış konuşmasında İsrail’in Filistin topraklarına el koyması ve özellikle çocuklara yaptığı katliamları durdurması için çağrı yaptık. Toplantıda parlamentolar arası ilişkiler güçlendirilerek iki ülke arasındaki ortak konular ele alındı ayrıca Filistin'deki gelişmelere de değinildi” dedi.

DÖNEM BAŞKANLIĞI AZERBAYCAN’A VERİLECEK

Türkiye'nin APA'ya başından beri çok önem verdiğini belirten APA Türk Gurubu Başkanı Abdulkadir Emin Önen, "Türkiye'nin yaklaşık 6. yılını tamamladığı dönem başkanlığını da geride bırakıyoruz. Önümüzdeki yıl inşaallah Azerbaycan dönem başkanlığını alacak" dedi.

Türkiye'nin 6 yıl boyunca, çok sayıda toplantıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan APA Türk Gurubu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, "Türkiye, Asya ülkelerine verdiği önemi bu platform sayesinde bir kez daha göstermiş oldu" diye konuştu.

APA Türk Gurubu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Bağdat'ta  APA toplantılarına katılmanın yanı sıra aralarında Rusya, Çin, Katar, Suudi Arabistan, Filistin ve İran'ın bulunduğu üye ülkelerle birebir görüşmelerde bulunduklarını, diğer ülkelerle de görüşmelerin devam edeceğini aktardı.

Bugün gerçekleştirilen APA Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi toplantısına Türkiye, İran, Pakistan, Çin, Endonezya, Rusya, Bangladeş'in aralarında bulunduğu 22 üye ülkeden temsilciler katıldı.

ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ (APA)

Bilindiği gibi; Asya Parlamenter Asamblesi (APA), 1999 yılında 'Barış İçin Asyalı Parlamentolar Birliği' adı altında Bangladeş'in öncülüğünde Nepal, Pakistan, Endonezya, Kamboçya, Rusya, Kuveyt, Filistin, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore, Kiribati ve Tonga'dan parlamenterlerin katılımı ile Dakka'da ilk toplantısını yapmıştı. Türkiye 5-10 Kasım 2000 tarihlerinde Kamboçya'da yapılan Genel Kurul'da Birliğe üye olmuştu. Birlik, yapılan genel kurul toplantıları ile amaç edindiği, üye ülkelerin kendi bölgelerinde barış, istikrar, ekonomik konular ile sosyal ve kültür alanlarda iş birliğini arttırmak ve bölgesel sorunlara parlamenter boyutta çözümler getirmek amacıyla çalışmalarını 2006 yılına kadar yürütmüş, bu tarihten sonra "Asya Parlamenter Asamblesi" adını alarak çalışmalarına devam etmişti.

Türkiye dahil 43 ülke parlamentosunun üye olduğu APA'da, 14 ülke parlamentosu ile 15 Uluslararası Kuruluş veya Parlamenter Asamble/Birlik ise gözlemci üye statüsündedir.

Türkiye, 2017 yılından bu yana APA Dönem Başkanlığını yürütmektedir.

 

 

 

APA toplantısında konuşan Önen: İsrail katliamları durdurmalı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.