Çevreye rahatsızlık veren kokunun sebepleri ve kurtulma yolları

Ağız kokusu, bazı kişiler için utanç verici bir durum olabilir ve hatta sosyal ortamlarda sıkıntılara yol açabilir. Ağız kokusuna neyin sebep olduğunu bilmek önemli, çünkü problem daha ciddi bir diş veya tıbbi sorunun belirtisi olabilir. İşte ağız kokusunun tedavisi ve temiz ve sağlıklı bir ağız için yapılabilecekler…

Çevreye rahatsızlık veren kokunun sebepleri ve kurtulma yolları

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağız kokusu ya da tıp dili ile Halitozis insanların bilinen en eski problemlerinden biri olarak biliniyor. İş ve sosyal yaşamımızda önemli bir problem olarak karşımıza çıkan ağız kokusu, sıkıntı ve utanç kaynağı olabiliyor. Farklı ağız kokuları aynı zamanda kişinin sağlık durumu hakkında bilgi veren önemli bir faktör.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görevli diş hekimi Safa Mardinli, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda ağız kokusunun sebepleri ve çözümleri hakkında bilgi verdi. 

“Farkındalık yaratmak adına yaygın görülen ve hassas bir sağlık sorununa değinmek istiyorum” diyen Mardinli, ağız ortamından yayılan hem hastayı hem de etrafındakileri rahatsız edici nefes kokusuna ilgili şunları söyledi:

“Halitozis epidemiyolojisine baktığımız zaman yüzde otuzun üzerinde prevalansı vardır. Yani her üç kişiden biri ağız kokusu yaşamaktadır. Halitosis ise etiyolojik olarak iki ayrı sınıfta inceleyebiliriz. Ağız kaynaklı sebepler ve ağız dışı sebepler olmak üzere.

Ağız kaynaklı sebepler yüzde doksanını oluşturmaktadır. En başta oral hijyen yetersizliği gelmektedir. Dil yüzeyinin fırçalanmaması, diş çürükleri, ağızdaki yumuşak doku hastalıkları ve enfeksiyonları, yirmilik dişlerin sürme bozuklukları gibi. Ağız dışı sebeplere baktığımız zaman ise genelde sistemik hastalıklar önümüze çıkmaktadır, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi uykudan sonra oluşan açlık kokusu ve aromalı yiyecek içeceklerden sonra oluşan ağız kokusudur, anlık yani fizyolojik ağız kokusudur.”

ÖZGÜVENİ VE SOSYAL İLİŞKİLERİ ETKİLİYOR

Ağız kokusunun insanın yaşam kalitesini, özgüvenini ve sosyal ilişkilerini ciddi anlamda etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu anlatan Mardinli, ağız kokusunu önlemede etkili yolları şöyle dile getirdi:

“Her yemekten sonra dişleri fırçalamak, dişlerimizi fırçaladığımız zaman muhakkak dil yüzeyini fırçalamak, arayüz bakımlarını ihmal etmemek ve yılda en az iki defa diş hekimini ziyaret etmek. Eğer ağız kokusundan sizler de şikayetçiyseniz uğrayacağınız ilk branş muhakkak ki bir diş hekimi olmalıdır. Hastalarımıza yaptığımız muayenelerde ağız içi sebepler ortadan kaldırıldıktan sonra farklı branştaki uzman hekim arkadaşlara yönlendirmesini yapmaktayız. Herkese bol gülümsemeli, ferah nefesli sağlıklı günler diliyorum”.

Çevreye rahatsızlık veren kokunun sebepleri ve kurtulma yolları

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.