Kürkçüoğlu: Türk musikisi makamlarını çok iyi bilen bir icracı ve kaynak kişiydi

Dün ölüm yıl dönümü olan Şanlıurfa müziğinin sevilen isimlerinden Tenekeci Mahmut lakaplı Mahmut Güzelgöz, Türk musikisi makamlarını çok iyi bilen bir icracı ve kaynak kişiydi.

Kürkçüoğlu: Türk musikisi makamlarını çok iyi bilen bir icracı ve kaynak kişiydi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Müzisyen, Türk Halk Müziği sanatçısı ve Şanlıurfa kültüründe örnek gösterilen isimlerden ‘Tenekeci’ lakaplı Mahmut Güzelgöz’ün dün vefat yıl dönümüydü. 

Güzelgöz, vefatının 36. yıl dönümünde Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Harrankapı Aile Mezarlığında kabri başında sevenlerince anıldı. 

Yazar ve fotoğrafçı Sabri Kürkçüoğlu da sanatçıyı anmak için yazdığı yazıda Güzelgöz’ün musiki eğitimi almadığı halde Türk musikisi makamlarını çok iyi bilen bir icracı ve kaynak kişi olduğunu ifade etti.

‘Tenekeci Mahmut’un güçlü hafızasına dikkati çeken Kürkçüoğlu, yazısında şunlara yer verdi:

“Mahmut Usta, divan edebiyatına ve halk edebiyatına oldukça hâkim, musiki eğitimi almadığı halde Türk musikisi makamlarını çok iyi bilen bir icracı ve kaynak kişiydi.

Urfa repertuarında yer alan türkü ve gazellerin tümü hafızasında yer almaktaydı. 

Okuduğu gazellerin anlamını bilen önemli bir gazel icracısıydı. Esasen birer meslek sahibi olup özel zevkleri ‘musiki ahenkleri’ olan ustalarla musiki fasıllarında adeta bir şef gibi makam seyri içerisinde şarkı, türkü, gazel ve hoyrat icra ederken onunla yan yana olanlar keyif duyarlardı. 

Mütevazılığı, kişiliği, güzel sesi ve icrasından dolayı çıraklıktan kalfalığa; kalfalıktan, ustalığa giden bir yolda ‘MAHMUT USTA’ lakabıyla da anılmaktadır. 

Urfa’da ‘USTA’ lakabının başka bir musikişinas için kullanıldığı görülmemiştir.

Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun”.

 

MAHMUT GÜZELGÖZ KİMDİR?

1919'da Şanlıurfa'da doğdu, 1988 yılında vefat etti. Babasının adı İbrahim, annesi İslim'dir. Esas mesleği tenekeciliktir. Kütüphane memurluğundan emekli oldu.

Şanlıurfa'nın folklor tarihinde en büyük müzisyen ve kaynak kişilerden biridir. Devrin en büyük ustalarından istifade etmiştir. Urfa repertuvarında icra edilen türküleri, hoyratları, gazelleri bilir ve makam esasına göre eksiksiz okurdu. Urfa ile ilgili; hikaye, masal, mani, gazel, atasözleri ve benzeri folklorik bilgilerin hemen hemen hepsinde söz sahibi idi. Büyük bir halk bilimcisi ve müzik üstadıdır.

Şanlıurfa adına birçok türküyü TRT repertuvarına kazandırmıştır. Ayrıca Milli Folklor Araştırma Dairesi tarafından Urfa'da yapılan derleme çalışmalarında kendisinden kaynak kişi olarak faydalanılmıştır.

Kürkçüoğlu: Türk musikisi makamlarını çok iyi bilen bir icracı ve kaynak kişiydi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.