İsrail Güvenlik Kabinesi, “Operation Gideon’s Chariots” (Gideon’un Arabaları Operasyonu) adını verdiği yeni bir askeri planı onayladı. Yetkililer, bu planın Gazze’nin tamamen ele geçirilmesini ve toprakların kalıcı olarak tutulmasını hedeflediğini söyledi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, “Halkın korunması için yerinden edileceğini” açıkladı ancak detay vermedi.
İsrail’in askeri sözcüsü Effie Defrin, “Gazze nüfusunun büyük kısmı taşınacak… onları korumak için” dedi. Ancak Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, planın asıl niyetini daha açık dile getirdi: “Gazze tamamen yok edilecek. Siviller önce Hamas’sız bir insani bölgeye, oradan da üçüncü ülkelere gönderilecek.”
NE ANLAMA GELİYOR?
Smotrich’in ifadeleri, uluslararası hukuk açısından “zorla yerinden etme” ya da “toplu nüfus transferi” olarak tanımlanabilecek eylemlerle örtüşüyor. Nottingham Üniversitesi’nden uluslararası hukuk profesörü Victor Kattan, “Zorla yerinden etme Roma Statüsü’ne göre insanlığa karşı suçtur. Bir bakanın bunu açıkça söylemesi çok ciddi bir meseledir” dedi.
Gazze’de halihazırda 2,3 milyonluk nüfusun büyük çoğunluğu defalarca yer değiştirmek zorunda kaldı. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana süren askeri operasyonunda 52 binden fazla kişi hayatını kaybetti. İsrail, bu harekâtın Hamas’a karşı olduğunu belirtse de, Smotrich’in sözleri operasyonun çok daha geniş bir hedef taşıdığını gösterdi.
ULUSLARARASI TEPKİLER NE OLDU?
İngiltere’nin Ortadoğu Bakanı Hamish Falconer, “Gazze’deki operasyonların genişletilmesine kesinlikle karşıyız. Bu toprakların ilhak edilmesi kabul edilemez” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, planın “sayısız sivilin daha ölmesine ve Gazze’nin daha da yok edilmesine yol açacağı” uyarısında bulundu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında zaten tutuklama emri çıkarmıştı. Savcıların yeni tutuklama başvuruları hazırladığı bildirildi.
Mısır ve Ürdün, sınırlarını Gazze’den gelecek mültecilere kapalı tutacaklarını açıklayarak, “etnik temizliğe ortak olmayacaklarını” duyurdu.
GAZZE’DE İNSANİ KRİZ NE DURUMDA?
İsrail, 2 Mart’tan bu yana Gazze’ye tüm yardımları engelleyen bir abluka uyguluyor. Yeni planla, yardımın sadece güneyde kurulacak birkaç “lojistik merkez” üzerinden, özel şirketler aracılığıyla ve İsrail askerlerinin koruması altında dağıtılması öngörülüyor.
Ancak BM ve yardım kuruluşları bu sistemi reddetti. Ortak açıklamada, “Bu plan, insani ilkelerle çelişiyor. Sivil halkı askeri bölgelere gitmeye zorlayarak hem onları hem yardım çalışanlarını tehlikeye atıyor. Yardımı bir askeri baskı aracına dönüştürüyor” denildi.
Salı günü en az 29 kişi, Gazze’nin orta kesimindeki Bureyc kampında bir okula düzenlenen İsrail hava saldırısında hayatını kaybetti. Onlarca kişi de yaralandı.