Van'da 27 Eylül 2024'ten itibaren kendisinden haber alınamayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş, 15 Ekim 2024'te Tuşba ilçesine bağlı Mollakasım Mahallesinde Van Gölü kıyısında ölü bulundu.
Van Cumhuriyet Başsavcılığınca, Kabaiş'in ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma devam ediyor.
Soruşturma kapsamında 10 Ekim'de dosyaya giren Adli Tıp Kurumu Biyolojik İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan raporda, Kabaiş’in göğüs ve vajina iç bölgesinde iki ayrı erkeğe ait DNA tespit edildiği açıklandı. Ayrıca, Kabaiş'in telefonunu incelenmek üzere İspanya'ya gönderildi.
Rojin Kabaiş için Adalet Komisyonları, 30 Ocak’ta Ankara’da “Büyük Buluşma” düzenleyecek. Buluşmanın ardından Adalet Bakanlığı önünde eylem yapılacak.
“‘İNTİHAR’ ALGISI OLUŞTURULDU"
Rojin Kabaiş için Adalet Komisyonu Sözcüsü Zeliha Taşkıran, Rojin Kabaiş soruşturmasındaki en temel eksikliğin etkin, şeffaf ve bağımsız bir soruşturmanın yürütülmemesi olduğunu belirterek, "Dosya uzun süre “intihar” algısı üzerinden ilerletilmeye çalışıldı; bu durum delillerin gerektiği gibi değerlendirilmesini ve olası faillerin araştırılmasını engelledi. Adli Tıp Kurumu’nun raporları kamuoyundan gizlendi, Rojin’in bedeninde tespit edilen iki erkek DNA’sına ilişkin kritik bilgiler açıklanmadı, otopsi görüntülerinin kaybedildiği iddia edildi. Telefon incelemesi aylarca yapılmadı, soruşturma adımları geciktirildi. Tüm bu süreçler, şüpheli bir kadın ölümünde olması gereken hızın ve ciddiyetin çok gerisinde kaldı" dedi.
“SORUMLULAR YARGILANMALI"
30 Ocak’ta gerçekleşecek buluşma ve eylem için çağrıda bulunan Taşkıran, "Bu buluşmada somut taleplerde bulunacağız. Türkiye’nin dört bir yanından yükselen kadın sesini Adalet Bakanlığı’na taşıyacağız" diye konuştu.
Taşkıran, dosyadaki kısıtlılık kararının kaldırılmasını, DNA bulgularının faillerle ilişkilendirilmesini, tüm delillerin bağımsız ve şeffaf biçimde incelenmesini, sorumluların tespit edilmesini ve yargılanmasını talep ettiklerini dile getirdi.
"Bu buluşma sadece Rojin için değil, tüm şüpheli kadın ölümlerinin cezasız bırakılmasına karşı duran kadın iradesinin ilanı" diyen Taşkıran, buluşma ve eylem için çağrıda bulundu.


0 Yorum