ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı sonucu 165 kız çocuğu hayatını kaybetti.
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, savaşın bölgeyi istikrarsızlaştırma ve ülkeleri zayıflatma amacı taşıdığını söyledi.
COŞKUN: ABD VE İSRAİL’İN İRAN’A YÖNELİK BAŞLATTIĞI SAVAŞ AHLAKSIZ VE KABUL EDİLEMEZ
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı savaşı “ahlaksız ve hukuksuz” olarak nitelendiren Coşkun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İsrail – ABD emperyal ekseninin İran’a yönelik başlattıkları bu savaş, uzun erimli bir planın parçası olarak bölgeyi ateş çemberine dönüştürme ve istikrarsızlaştırma amacını taşımaktadır. Hiçbir somut gerekçesi olmayan bu ahlaksız saldırıda 165 kız çocuğu vahşice katledildi ve şimdiden binlere varan sayıda masum sivil hayatını kaybetti. Bu nedenle ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı savaş ahlaksız, hukuksuz, gayrı meşrudur ve kabul edilemezdir. Savaşın amacı açıktır: Bölge ülkelerini ekonomik ve askeri olarak zayıflatıp çökertme, coğrafyamızı istikrarsızlaştırma ve bölge ülkelerini siyo-emperyal kampın uydu devletleri haline getirmek. Söz konusu savaş bu nedenle başlatılmış ve nihai olarak bölge ülkelerini savaşın içine çekmek, böylece bölgesel bir savaş çıkarmak hedeflenmektedir. Bu yönüyle ABD-İsrail ittifakının bu hedefleri, bölgedeki devletler ve toplumlar için büyük bir tehdittir. Açıkça ifade ediyoruz ki söz konusu savaşa ilişkin yapılacak her bir değerlendirme ancak bu tespitler kabul edildikten sonra bir anlam taşıyabilir.”
“SİVİLLERİ KORUMAK SAVAŞAN TÜM TARAFLARIN ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN SORUMLULUĞUDUR”
Coşkun, savaşın uzun erimli bir planın parçası olduğunu ve bölge ülkelerini ekonomik ve askeri olarak zayıflatmayı, coğrafyayı istikrarsızlaştırmayı hedeflediğine değinerek, şunları kaydetti: “Siyonizmin Müslüman halklar arasında bölgesel bir savaş başlatma planlarına karşı uyanık ve tedbirli olmak bölge ülkelerinin yönetici, siyasetçi, medya ve sivil toplum örgütlerinin öncelikli sorumluluğudur. Bu anlamda sorumlu bir dil kullanmak zorunludur. İran’ın kendisine saldıran İsrail ve ABD’ye askeri saldırılarda bulunması meşru bir hak olmaka birlikte, bu haksız savaşı İsrail – ABD ittifakı başlatmış olsa da İran devletinin de sorumluluğu; bölgesel bir savaşı tetikleyecek söylem ve eylemlerden kaçınması, kendisine doğrudan saldırmayan ülkelere yönelik saldırılarda bulunmaması, saldırıları ABD üslerinin ötesine taşıyarak bölge ülkelerini doğrudan hedef almamasıdır Bu meyanda; sivil yerleşim yerlerine ve üretim tesislerine saldırılması, bu saldırılarda başta kadınlar, çocuklar, işçiler, sağlık personeli gibi sivil ölümlerin ve yaralanmaların yaşanması, su tesisleri ve altyapının hedef alınması, uluslararası deniz yollarının kapatılması, gıda güvenliğin tehdit edilmesi uluslararası ve insani hukuk açısından kabul edilemezdir. Sivilleri korumak savaşan tüm tarafların uluslararası hukuk açısından sorumluluğudur.”
“BU GAYRI MEŞRU SAVAŞIN BİTİRİLMESİ İÇİN SORUMLULUK ALMAYA DAVET EDİYORUZ”
Memur-Sen/Eğitim-Bir-Sen olarak uluslararası toplumu, BM ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı harekete geçmeye çağıran Coşkun, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:
“ Memur-Sen/Eğitim-Bir-Sen olarak diyoruz ki; bu haksız ve hukuksuz savaşa karşı BM başta olmak üzere uluslararası toplumu, İslam İşbirliği Teşkilatını ve bölge ülkelerini harekete geçmeye; uluslararası hukukun işletilmesi, savaş suçlarının izlenmesi ve suçluların cezalandırılması, sivil kayıpların önlenmesi ve bu gayrı meşru savaşın bitirilmesi için sorumluluk almaya davet ediyoruz.”
Kaynak: Haber Merkezi

0 Yorum