60 yıl önce Şanlıurfa’ya gelen “Amerikalı öğretmenler” ajan mıydı?

Bundan yaklaşık 60 yıl önce Amerika’dan Şanlıurfa’ya gelerek gönüllü İngilizce öğretmenlerinin Amerikan ajanlığı yaptığı belirtildi.

60 yıl önce Şanlıurfa’ya gelen “Amerikalı öğretmenler” ajan mıydı?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçmişte birçok önemli olaya ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da, yaklaşık 60 yıl öncesine ait bir fotoğraf yeniden gündeme geldi. 

1965 YILINDA GÖNÜLLÜ OLARAK ŞANLIURFA’YA GELDİLER

Fotoğraf sanatçısı İzzet Aran’ın arşivinde yer alan görüntüde, 1965 yılında Türkiye’ye gelen Amerikan uyruklu bazı gönüllü İngilizce öğretmenlerinin Urfa’da bulunduğu görülüyor.

Söz konusu fotoğrafta, öğretmenlerin Kısas Köyü’nü ziyaret ettiği ve burada çeşitli çekimler yaptığı anlar yer alıyor. Görüntüde ayrıca 1964 yılında hizmete açılan Kısas İlkokulu’nun henüz tamamlanmamış hali dikkat çekiyor. Okul binasının çatısının ve lojmanlarının o dönemde yapılmadığı görülüyor.

KISAS KÖYÜ ZİYARETİ BELGELERDE YER ALDI

Arşiv kayıtlarına göre, Guy Gattes, Coplin ve Petra Bsiklet isimli öğretmenler bölgede görev yaptı. Bu isimlerin köy ziyareti sırasında çekilen fotoğraflar, dönemin eğitim faaliyetlerine ışık tutarken aynı zamanda yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

“BARIŞ GÖNÜLLÜSÜ MÜ, AJAN MI?” 

Araştırmacı-yazar Cihat Kürkçüoğlu ise söz konusu öğretmenlerle ilgili çarpıcı bilgiler açıkladı. Kürkçüoğlu, o dönemde Türkiye’ye gelen bazı yabancı uyruklu kişilerin “Barış Gönüllüsü” adı altında faaliyet yürüttüğünü belirterek, bu kişilerin aslında Amerikan istihbaratıyla bağlantılı olduğunu ifade etti. 

60 yıl önce Şanlıurfa’ya gelen “Amerikalı öğretmenler” ajan mıydı?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.