Festivalde Şanlıurfa’nın yer almamasına sert tepki! “Kültürel Cehalet”

Şanlıurfa Kent Konseyi, Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere iki yıl önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’yle başlayan ve bu yıl 11 şehirde düzenlenecek olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nde tarihi ve kültürel zenginliğiyle ön plana çıkan Şanlıurfa’nın dahil edilmemesine tepki gösterdi. Konsey, Şanlıurfa’ya festivalde yer verilmemesini ‘kültürel körlük’ veya ‘kültürel cehalet’ olarak nitelendirdi.

Festivalde Şanlıurfa’nın yer almamasına sert tepki! “Kültürel Cehalet”

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Kültür Festivali bu yıl Nevşehir, Trabzon, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere 11 şehirde düzenlenecek. Yaklaşık 6 ay sürmesi planlanan etkinlikler 5 Kasım’da Kapadokya'da başladı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığında düzenlenen festivalin düzenleneceği şehirler arasında, tarihi ve kültürel zenginliğiyle ön plana çıkan Şanlıurfa’nın yer almaması tepkileri de beraberinde getirdi.

Şanlıurfa Kent Konseyi, binasında konuya ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı grup adına Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç yaptı.

Saraç, Şanlıurfa’nın Kültür Yolu Festivali’nde yer almamasını sert bir dille eleştirdi.

SARAÇ: ‘KÜLTÜREL KÖRLÜK’ VEYA ‘KÜLTÜREL CEHALET’ OLARAK NİTELİYORUZ

Saraç, festivalde Şanlıurfa’nın yer almasını ‘Kültürel Körlük’ veya ‘Kültürel Cehalet’ olarak nitelendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

Misafirler hikâye 2021’de başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı “Kültür Yolu Festivalleri” adı altında bir proje ilan etti. Anadolu’yu kapsayan festival veya şenlikleri içeren bu projeye Şanlıurfa dahil edilmedi, sesimiz çıkmadı. 2022’de Galataport’ta yapılan Göbeklitepe Sergisi’nde Kültür ve Turizm bakanı projede Şanlıurfa’nın olmadığını söyledi. Sesimiz çıkmadı. 2023 geldi. Projede uygulanma aşamasına gelindi. Bu durumdan yeni haberdar oluyoruz veya ediliyoruz. Kamuoyunun haklı ve şiddetli tepkisini dile getirmek için kamuoyu adına bu basın açıklamasını yapıyoruz. Bu projeye Güneydoğu’da Gaziantep ve Diyarbakır’ın alınışına itirazımız olamaz. Ama her bakımdan onlardan daha zengin kültürel, tarihe, mekân ve materyale sahip Şanlıurfa ve Mardin’in alınmamasını biz “Kültürel Körlük” veya “Kültürel Cehalet” olarak niteliyoruz.”

“YANİ SİYASİ BİR BASKI VEYA BASKISIZLIK SÖZ KONUSUDUR”

“Bunun mantıksal bir açıklaması yoktur ama siyasal bir açıklaması olabilir. “ diyen Saraç konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yani siyasi bir baskı veya baskısızlık söz konusudur. Bu komedinin bir başka yüzü de şudur: çok iyi bir turizm bakanımız vardır. Kendi alanında Türkiye’ye çağ atlatmıştır. Ama bir kültür bakanımız yoktur. ‘Kültür’ bakanlıkta bir müsteşar yardımcılığına veya bir genel müdürlüğe indirgenmiştir. Taşıyla, toprağıyla ‘Tarihle El Ele Yürüyen Şehir’ olan Şanlıurfa’nın bu projeye katılmamasına hiçbir siyasi itiraz yapılmamış veya yapılan itirazlar kaale alınmamıştır. Bu durumu kınıyor; bu veya bundan sonraki proje ve programlarda Şanlıurfa’nın görmezlikten gelinmesine razı olmayacağımızın bilinmesini isteriz.”

Festivalde Şanlıurfa’nın yer almamasına sert tepki! “Kültürel Cehalet”

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.