Kış kapıda! Fiyatlar 5 katına çıktı

ÖZEL HABER | Geçen yıl doğal gaz fiyatlarına art arda gelen zamlardan dolayı vatandaş çareyi odun ve kömür sobasında bulmuştu. Bu yıl ise demire gelen zamlar ve soba yapımında maliyetlerin artması, soba satışlarını neredeyse durma noktasına getirdi. Şanlıurfa’da soba satıcılarından Mehmet Demir, sezonda olmalarına rağmen satışların düşük olduğunu, mevsimlik tarım işçilerinin geri dönmeleriyle işlerinde hareketlilik beklediğini söyledi.

Kış kapıda!   Fiyatlar 5 katına çıktı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA – Geçen yıl doğal gaz fiyatlarındaki zamlardan dolayı talebin yükseldiği odun ve kömür sobasının, bu yıl soba malzemelerinde ve demirde artan maliyetlerden dolayı Şanlıurfa’da satışı gerilemiş durumda.

Sobacılardaki durgunluğun bir diğer sebebi ise Urfa’da bu yıl yazın uzun sürmesi ve sıcaklıkların hala devam etmesi, haliyle vatandaşlar soba almak için acele etmiyor.

Gazete İpekyol’un sorularını yanıtlayan soba satıcılarından Mehmet Demir, “Şu anda pek müşteri yok, toptancılara falan gelip alıyor. Diğer vatandaşlarımız ise mevsimlik işçi oldukları için daha gelmediler. Önümüzdeki ay her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

 

FİYATLAR NEREDEYSE İKİYE KATLANDI

Soba fiyatlarına bir yıl içinde yüzde 80 – 90 oranında bir artış olduğunu belirten Demir, “Soba fiyatlarımız 900 TL’den başlayıp 4 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Her sobamızın içinde ikişer kova ikişer ızgara ve parçaları takım olarak mevcut. Geçen yılki fiyat ile bu yılki fiyat arasında çok fark var. Geçen yıl vatandaş 150 veya 200 TL’ye soba bulabiliyordu ama son yaşanan olaylardan sonra fiyatları yükseldi” diye konuştu. 

Ürettikleri sobaları çevre illere de gönderdiklerini söyleyen Demir, “Sadece Urfa değil, Antep, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak gibi komşu illere de gönderiyoruz sobaları” ifadesini kullandı.

 

BADILLI: SOBACILIĞI BIRAKACAK DURUMA GELDİK

Şanlıurfa’nın emektar sobacılarından Ömer Badıllı da soba satışlarında karın kalmadığını, neredeyse bu işi bırakacağını ifade ederek, şunları söyledi: 

“40 senedir Urfa merkezde sobacılık yapıyorum… Doğal gaz geldiğinden dolayı soba satışlarımız da ciddi bir düşüş oldu. Zaten soba alanlar genellikle kırsal kesimdeki insanlar oluyor, bu nedenle soba satışlarımız çok düştü. Eskiden iyi bir kazanç sağlıyorduk ama şu anda kar kalmadı artık sobacılığı bırakacak duruma geldik.”

Fiyatlar yükseldikçe kar oranın düştüğünü belirten Badıllı, “Soba fiyatları 500 TL’den başlayıp 4 bin TL’ye kadar yükseliyor. Geçen yıla göre soba fiyatlarında yüzde 50 ila yüzde 70 arasında bir artış oldu. Fiyatlar yükseldikçe satışlarımız ve kazancımız düşüyor” ifadelerini kullandı.

 

“SOBAYI GENELLİKLE KIRSAL KESİM ALIYOR”

Urfa’da sobaların genellikle kırsal kesimde oturanlar tarafından alındığı bilgisini veren Badıllı, “Kırsal kesimden olanlar da 300 TL’lik teneke soba alıyorlar, bizim bu teneke sobadan kazancımız 40 TL civarında. Yaklaşık olarak 10 çeşit sobamız var ama genellikle en ucuzu olan teneke soba alınıyor. 

Zaten Urfa sobacılıkla meşhur ve bayağı ilerlemiş durumda, bu nedenle çevre illere ve ilçelere de satışımız var” dedi. 

AHMET HAKKI AK –ÖZEL HABER / GAZETE İPEKYOL 

Kış kapıda! Fiyatlar 5 katına çıktı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.