Şanlıurfa, Gaziantep ile boş tartışma yaparken… Amerika malı götürecek!

Bölge halkı tarafından "yeşil altın" olarak nitelendirilen fıstık, coğrafi işaret belgesine sahip Gaziantep ve Şanlıurfa arasında hem ismi hem de lezzet bakımından paylaşılamazken, fıstığa binlerce kilometre öteden rakip çıkan Amerika ise, teknolojiyi kullanarak bu besin kaynağını daha da lezzetli hale getirmeyi başardı. Bu durum “fıstık elden gidiyor mu?” dedirtti.

Şanlıurfa, Gaziantep ile boş tartışma yaparken…  Amerika malı götürecek!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) 1997 yılında fıstığın Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) “Siirt, kırmızı, uzun, halebi ve ohadi” olarak beş çeşidiyle tescilini, 2000 yılında da “Antep fıstığı” olarak coğrafi tescilini aldı.

Şanlıurfa'nın en önemli lezzetlerinden olan "Şanlıurfa keten köyneği fıstığı" da Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ŞUTSO) başvurusuyla Eylül 2022’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.

Bu durum iki kentin arasını açtı.

Bu iki il, fıstığı hem isim hem de lezzet bakımından kendi aralarında paylaşamıyor. İki komşu şehir fıstık için mahkemelik bile oldu.

Gaziantep ile Urfa arasında tartışmalar sürerken kilometrelerce uzaktan fıstığa rakip çıktı. 

Fıstığa binlerce kilometre öteden rakip çıkan Amerika, teknolojiyi kullanarak bu besin kaynağını daha da lezzetli hale getirmeyi başardı. Amerika'da üretilen fıstıklar, özel işlemlerden geçirilerek daha büyük, daha parlak ve daha lezzetli hale getiriliyor.

 

 

Şanlıurfa, Gaziantep ile boş tartışma yaparken… Amerika malı götürecek!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.