Fiyatı uçtu! Dolandırıcılar sahneye çıktı: Bu yöntem ile sahtesini ayırabilirsiniz

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da zeytin hasadı sürürken yeni mahsul zeytinlerin yağları da satışa çıktı. Bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle zeytin ve zeytinyağı fiyatları uçuşa geçerken orijinalliğini yitirmiş zeytinyağları da piyasaya sürülmeye başladı. Jandarma ekiplerinin 11 bin litre sahte zeytinyağı ele geçirdiği Şanlıurfa’da zeytinyağı satıcısı Ahmet Ölmez, ‘dolandırılmayın’ diye uyardı.

Fiyatı uçtu! Dolandırıcılar sahneye çıktı: Bu yöntem ile sahtesini ayırabilirsiniz

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA - Verimsiz geçen sezon ve son yıllarda üretim maliyetlerindeki artış, sofralık zeytin ve yağ yapımında kullanılan zeytinin fiyatlarını katladı. İki yıl önce 60-80 TL'ye alınan bir litre zeytinyağı, geçen yıl 150 TL seviyesindeydi. Bugün ise bu rakam 300 TL seviyesine çıktı. Şimdilik…

Şanlıurfa’da da zeytin hasadı sürerken, yeni mahsul zeytinlerin yağları da satılmaya başlandı. 

Kentte geçen yıl bin 800 ile 2 bin 500 TL arasında satılan 18 litrelik tekenin fiyatı bu sene 4 bin TL’ye satılıyor. 

Fiyatlar bu sene geçtiğimiz yıla göre katlanmış olunca orijinalliğini yitirmiş zeytinyağları da piyasaya sürülmeye başladı.

 

11 BİN LİTRE SAHTE ZEYTİNYAĞI 

Daha geçen çarşamba günü Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Karaköprü’de depo içerisinde piyasa değeri yaklaşık olarak 1 milyon 680 bin TL olan 11 bin 236 litre sahte zeytinyağı, doluma hazır 3 bin 850 adet 1 litrelik boş şişe ve bin 100 adet 5 litrelik teneke ele geçirildi.

Sahte zeytinyağlarının içinde insan sağlığına zarar veren kimyasallar yer alıyor. 

Sahte zeytinyağı hem sağlığımızı tehdit eder hem de paranızın boşa gitmesine neden olur. Peki aldığınız zeytinyağının gerçek olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Kentteki zeytinyağı satıcılarından Ahmet Ölmez,  Gazete İpekyol’a sahte zeytinyağının nasıl ayırt edileceğini anlattı.

Kendi sıktıkları zeytinyağlarını sattıklarını belirten Ölmez, fiyatların yüksekliği nedeniyle satışlarda ciddi düşüşler yaşandığını kaydetti. 

“ÇOK BASİT VE PRATİK YOLU VAR”

Fiyatlar arttıktan sonra piyasada çok fazla sahte ürün olduğunu kaydeden Ölmez, yağın gerçek olup olmadığını anlamak için yapılabilecek deneyi şöyle anlattı:

“Vatandaşların dikkat etmesi gereken konulardan biri, piyasada çok sahte zeytinyağı dolanıyor ve insanlar hangisinin sahte hangisinin orijinal zeytinyağı olduğunu anlayamıyor. Aslında bunu anlamanın çok basit ve pratik bir yolu var. Öncelikle rengine bakarız, orijinal zeytinyağı koyu bir renkte olur. Eğer ki renginden anlayamıyorsak bir su bardağına veya bir çay bardağına biraz zeytinyağı döktükten sonra üzerine tuz ruhu döküyoruz. Zeytinyağı orijinalse üste çıkar ama sahteyse tuzruhuyla karışıp daha açık bir renk haline gelir.”

“ELLERİNİ ÇABUK TUTSUNLAR”

Rekolte düşüklüğü nedeniyle zeytin ve yağ fiyatlarının çok yükseldiğini vurgulayan Ölmez, fiyatların daha da artabileceğini kaydetti. Ahmet Ölmez, “Vatandaşlara önerim ellerini çabuk tutsunlar çünkü bu sene sezon kısa sürebilir bu nedenle hem zeytin hem de zeytinyağında fiyatlar daha da yükselebilir. 2 bin TL civarı satılan zeytinyağlarına dikkat edin. Ucuz mal alacağım diye sağlınızdan olmayın. Orijinal zeytinyağı 3 bin 500 TL’den başlıyor” diye konuştu. 

AHMET HAKKI AK – ÖZEL HABER / GAZETE İPEKYOL

Fiyatı uçtu! Dolandırıcılar sahneye çıktı: Bu yöntem ile sahtesini ayırabilirsiniz

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.