Kış aylarının ısıtan lezzeti: Urfa’da havalar soğuyunca talep arttı

ÖZEL HABER | Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan geleneksel tatlarımızdan salep, hoş kokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle soğuk kış günlerinde Şanlıurfalıların vazgeçilmez içeceği olmaya devam ediyor. Havaların iyice soğuduğu son günlerde salebe olan talep de arttı. Kafe işleten Şükrü Ürün, satışlarından memnun olduğu salebin faydasını bilenlerin sık sık tükettiğini söyledi.

Kış aylarının ısıtan lezzeti: Urfa’da havalar soğuyunca talep arttı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA - Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan ve geleneksel damak tadına hitap eden salep, vücut sıcaklığını artırması, hoş kokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle bu kış da Şanlıurfalıların vazgeçilmezi. 

Salep, içerdiği besin değerleri ve ısıtıcı özelliği ile kış aylarında tercih edilen içeceklerden biri. Salebin sağlık açısından da pek çok faydası bulunuyor.

Kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum gibi mineraller ile A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri açısından zengin bir içecek olan salep, aynı zamanda ısıtıcı özelliği ile kış aylarında üşümeyi önlemeye yardımcı oluyor.

Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla vatandaşlar kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan salebe yoğun talep göstermeye başladı. 

Şükrü Ürün

ÜRÜN: KIŞ GELDİ TALEP 8 KATINA ÇIKTI

Bahçelievler Mahallesinde 7 yıldır kafe işletmeciliği yapan Şükrü Ürün, salebe son dönemde ilginin arttığını söyledi. 

Gazete İpekyol’a konuşan Şükrü Ürün, salep satışının yaz kış devam ettiğini belirterek, “Yaz mevsiminde talep az oluyor ama kışın gelmesiyle yaza göre talep 8 katına çıkmış durumda. Salep içmenin belirli bir zamanı yok ama vatandaşlar, genellikle akşam saatlerinde ve havanın soğuk oluğu zamanlarda daha çok tüketiyor” dedi. 

Salebin insan vücuduna faydalarının saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Ürün, “Üst solunum yolunu yumuşatarak daha rahat nefes almamızı sağlar, düzenli beslenmeye yardımcı olur, soğuk algınlığına iyi gelir” ifadelerini kullandı.

“DİKKAT! SALEP TOZUNUN DA SAHTESİ VAR”

Ürün, salep yaparken kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerektiğini vurguladı.

Gerçek salebin, kök kokusuna benzer ağır bir kokuya sahip olduğunun altını çizen Ürün, şunları söyledi: 

“Bildiğiniz gibi salep tozu orkide çiçeğinin kökünden yapılıyor. Her şeyin sahtesinin olduğu gibi salep tozunun da sahtesi var. Bunu anlamak için salep tozunu koklamanız yeterli. Salep tozunu koklayınca içinde tarçın, karanfil, nişasta kokusu alıyorsanız, ona katkı katılmış demektir. Gerçek salep, kök kokusuna benzer ağır bir kokuya sahiptir.” 

Şükrü Ürün, salep yapımını da şöyle anlattı:

“2 kaşık salep tozuna yaklaşık olarak 500 ml süt katıp buhar makinesinde pişiriyoruz. Daha sonra üstüne tarçın koyup servis ediyoruz. Tabii bazı müşteriler farklı aromalar konulmasını istiyor. Mesela, damla sakızlı, çikolatalı ve çilek aroması gibi aromalar isteyen müşteriler oluyor biz de isteğe göre farklı aromalar yapıyoruz.” 

“SALEP FİYATLARI SON YILLARDA KATLANDI”

Son yıllarda salep fiyatlarında artış yaşandığını söyleyen Ürün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salep fiyatları son yıllarda çok zamlandı. 2018 yılında 10 TL’ye sattığımız salebin fiyatı şu anda 60 TL, geçen yıl ise bir fincanını 45 TL’ye satıyorduk. Müşterilerimiz fiyatı biraz yüksek bulsa da bu zamların bizimle alakalı olmadıklarını bildikleri için bize anlayış gösteriyorlar genellikle.” 

YAZAR: İÇSEL HUZUR SAĞLIYOR 

Kafeye salep içmeye geldiğini söyleyen müşterilerden Emrah Yazar, “Urfa’da genelde salep pek duyulamamış, ben de çok içmezdim ama son iki yıldır burada kış aylarında içtiğim salebin keyfine doyamıyorum. Her kış vücudumda sıcaklığını iliklerime kadar hissettiğim bir tat. Gerçekten mükemmel, herkesin gelip içmesini tavsiye ederim. Aromatik tadıyla, kokusuyla içsel huzur sağlayan kış aylarının vazgeçilmezi olan salebi, herkesi içmeye davet ediyoruz” dedi. 

SALEBİN SAĞLIĞA YARARLARI NELERDİR?

Tok tutar: Salep evde hazırlandığında kilo vermeye katkı sağlar ve ara öğün şeklinde kolaylıkla tüketilir. Hazırlanışında kullanılmakta olan süt sayesinde kalsiyum ve protein alınır. Bilhassa kalsiyumun kilo vermedeki etkisi oldukça fazladır. Diyet uygularken kolay acıkma engellenebilir. Bunun ile birlikte hazır salebin içerisindeki şeker oranı yoğun olduğu için dikkatli olunmalı ve diyet yapan kişiler saleplerini kendileri hazırlamalıdır.

Kan şekerini dengede tutar: İçeriğinde bulunan glukomannan sayesinde mide boşalma zamanını erteler. Kan şekerinin oldukça ağır yükselip düşmesini sağlar. Üst kısmına ilave edilen tarçın da kan şekerini dengeler.

Kalbin korunmasına yardımcı olur: Glukomannan bağırsaklar içerisinde kolesterol ve safra asitlerini bağlayıp kan kolesterol düzeyinin düşmesine katkı sağlar. Böylelikle kalp damar rahatsızlıklarına karşı korur.

Tokluk hissi sağlar: Glukomannan, sütle birleştiği zaman şişer. Bu durum salebin tüketilmesinden sonra tokluk hissinin meydana gelmesinde katkı sağlar. Tarçın ile beraber tüketilen bu içecek yine kan şekerini dengelediği için açlık durumuna engel olur.

Süt içme nedeni: Süt ve yoğurdu yeteri kadar tüketmeyenler, salep ile süt tüketmiş olurlar. Burada asıl amaçlanan, süt tüketmeyi çoğaltmaksa hazır salep değil, evde süt ile yapılan salep tüketilmelidir.

Kabızlığa engel olur: Salepteki müsilaj su ile şişer ve dışkı hacmini yükselterek kabızlığa engel olur. Fakat bu durumdan yararlanmak salep tüketildiği gün yeteri kadar su içilmelidir.

Salep zararsız bir içecekti fakat enerjisi ve şeker oranı fazladır. Bundan dolayı hazır salep tüketmek yerine kendi salebinizi yapmanız yararlı olandır. Salebin aromasını zenginleştirmek için salebinize zencefil ilave edebilirisiniz. Bu durum salebe antioksidan özellik kazandırır; soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara yakalanma tehlikesini azaltır.

 

Kış aylarının ısıtan lezzeti: Urfa’da havalar soğuyunca talep arttı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.