Şanlıurfalılar karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat! Uzmanından uyarı geldi

Şanlıurfa’da uzmanından soba dumanına bağlı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı geldi.

Şanlıurfalılar karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat! Uzmanından uyarı geldi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Havaların soğumasıyla birlikte ısınmak için soba, şömine gibi yakıt kullanan cihazlara olan ilgi de artıyor. Ancak bu cihazların yanlış kullanımı, karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor.

Birecik Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzm. Dr. Emel Erkan, karbonmonoksit zehirlenmesinin renksiz, tatsız ve kokusuz bir gaz olan karbonmonoksitin solunması sonucunda meydana gelen bir durum olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit, vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Bu durum, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk, görme bozuklukları, bilinç kaybı ve hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin özellikle kapalı alanlarda, havalandırması yetersiz olan yerlerde ve bacası çekmeyen sobalarda daha sık görüldüğünü vurgulayan Dr. Erkan, şunları söyledi:

"Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri, genellikle zehirlenmenin şiddetine ve süresine göre değişir. Hafif zehirlenmelerde, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler görülürken, şiddetli zehirlenmelerde, bilinç kaybı ve hatta ölüm meydana gelebilir. Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için, soba ve diğer yakıtlı ısıtıcıların kullanımında dikkatli olmak gerekir. Bu cihazların her yıl yetkili servis tarafından bakımlarının yaptırılması, bacaların düzenli olarak temizlenmesi ve havalandırmanın yeterli olması, karbonmonoksit zehirlenmesi riskini azaltır. Ayrıca, soba yakılan odaların sık sık havalandırılması da önemlidir."

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri gösteren kişilerin, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten Dr. Erkan, "Karbonmonoksit zehirlenmesi, acil müdahale gerektiren bir durumdur. Bu nedenle, belirtileri gösteren kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması önemlidir" diye konuştu.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNDE İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Karbonmonoksit zehirlenmesi durumunda, ilk yardım müdahalesi de büyük önem taşıyor. Bu durumda yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor:

“Zehirlenen kişi öncelikle tehlikeli alandan uzaklaştırılmalıdır.

Yardıma koşan kişi zehirlenme tehlikesine karşı kendini korumalıdır.

Hemen camlar açılmalı, açılamıyorsa kırılmalıdır.

Hasta hızla ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

112 Acil Ambulans Servisi aranmalıdır.

Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, hastanın hava yolu açık değilse hava yolu açılmalı, solunum yoksa (eğitimliyseniz) temel yaşam desteğine başlanmalıdır”.

Şanlıurfalılar karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat! Uzmanından uyarı geldi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.