Ara: Verem önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık

Birecik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. İlkin Yetişkin Ara, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, tüberkülozun insanlığın tarihinin en eski ve en bulaşıcı hastalıklarından biri olduğunu belirterek, "Tüberküloz bakterisi solunum yoluyla nefes verme, hapşırma, öksürme gibi basit yollarla ortama yayılır. Bu ortamda bulunan sağlıklı kişiler bakteriyi solunum yoluyla alırlar ve hastalık bu şekilde yayılımını sürdürür" dedi.

Ara: Verem önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Verem, hava yolu ile bulaşan, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu çoğunlukla akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları (kemik, deri, göz gibi) tutabilen bulaşıcı bir hastalık.

Ara, tüberkülozun belirtileri hakkında da bilgi vererek, "En sık karşılaştığımız belirti öksürüktür. On beş günden uzun süren öksürük, balgam çıkarma şikâyeti, yüksek ateş, gece terlemesi, şiddetli göğüs ağrısı, iştahsızlık, hızlı kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk ve ilerleyen dönemlerde kanlı balgam görülebilir" diye konuştu.

Tüberkülozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Ara, "Kişiler ilaçlarını önerilen şekilde aksatmadan yeterli süre içinde kullanırlarsa son derece başarılı bir şekilde tedavi olabilirler" dedi.

Tüberkülozun önlenmesi için alınması gereken önlemlere de değinen Ara, şunları söyledi:

“Bebeklere BCG aşısının zamanında yaptırılması,

Bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması,

Uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi,

Tüberküloz hastası ve temaslılarının, ilaçlarını, sağlık personelinin gözetiminde ve düzenli bir şekilde kullanmaları oldukça önemlidir.”

Ara, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası'nın, tüberküloz hakkında farkındalık yaratmak ve hastalığın yayılmasını önlemek için önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.

Ara: Verem önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.