Şanlıurfa'nın zengin kültürel mirası yaşatılıyor: Culhacılık ile şehrin tarihi geleceğe taşınıyor!

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın girişimleriyle Coğrafi İşaret Belgesi alınan culhacılık, kurulan atölyelerde geliştiriliyor. Ustalar tarafından yaşatılan geleneksel el sanatı olan culhanın Türkiye’de ve Dünya’da tanıtılması hedefleniyor.

Şanlıurfa'nın zengin kültürel mirası yaşatılıyor: Culhacılık ile şehrin tarihi geleceğe taşınıyor!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haliliye Belediyesi, Şanlıurfa’nın geleneksel el sanatlarını yaşatmaya ve tanıtmaya devam ediyor.

Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla kurulan Geleneksel El Sanatları Merkezinde (GESEM), Şanlıurfa’nın unutulmaya yüz tutmuş el sanatları icra ediliyor. 

Burada ustalar tarafından ahşap oymacılığı, bakır işleme, tesbihçilik ve eski sanatlardan olan culhacılık ayakta tutuluyor. Usta-çırak ilişkisiyle mesleklerin kaybolmaması için yeni öğrenciler yetiştirilirken, bu meslekleri yaşatarak sahip çıkan Haliliye Belediyesi’nin adımıyla 2021 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ve Marka Tescil Belgesi alınan culhanın daha geniş kitlelere tanıtılması hedefleniyor. Şanlıurfa’nın en eski el sanatlarından biri olan culhanın unutulmaması için çalışmalarını sürdüren Haliliye Belediyesi, hayata geçirdiği Culha Atölyesi ile seri üretim yapıyor. İçerisinde 10 adet dokuma tezgahının yer aldığı Culha Atölyesinde bir yandan yeni ustalar yetiştirilirken, bir yandan da culha kumaşı çeşitli el emekleriyle sergilenmek üzere hazırlanıyor. Başkan Mehmet Canpolat’ın şehrin geleneksel el sanatlarını geliştirmek için sözünü verdiği ve kısa süre içerisinde kurduğu Culha Atölyesinde çalışmalar hız kazanırken, culha kumaşını Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtmak için hummalı çalışmalar devam ediyor.

Şanlıurfa'nın zengin kültürel mirası yaşatılıyor: Culhacılık ile şehrin tarihi geleceğe taşınıyor!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.