Adaylık çakışması: Adaylar seçildikten sonra bile düşürebilir!

Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim atmosferine girmişken, bir siyasi partiden aday adayı olmuş isimlerin aday gösterilmeyince başka partiden adaylık başvurusu yapmaları yakın zamanda çok konuşulacak bir konu. "Adaylık çakışması" konusuna dikkat çeken Hukukçu Cüneyd Altıparmak, bir partiden aday adaylığı müracaatı yapmış kişinin başka partilerden aday olmalarında bazı hukuki engeller olduğunu belirterek, “Belki de birçok adayın, adaylığı iptal edilecek” dedi.

Adaylık çakışması:   Adaylar seçildikten sonra bile düşürebilir!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim atmosferine girdi. Siyasi partiler belediye seçimleri için listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. 

Bir siyasi partiden aday adayı olmuş isimlerin aday gösterilmeyince başka partiden adaylık başvurusu yapmaları yakın zamanda çok tartışılacak konular arasında. 

Hukukçu Cüneyd Altıparmak da YouTube yayınında ve Star Gazetesindeki köşesinde "adaylık çakışması" konusunda dikkat çekti. 

Altıparmak, bir siyasi partiden aday adayı olup da aday gösterilmeyenlerin başka bir partiden adaylık başvurması konusunun Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olduğunu kaydetti.

Altıparmak'ın açıklamasına göre, siyasi partiler adaylarını "ön seçim", "aday yoklaması" ve "merkez yoklaması" olmak üzere üç yöntemle belirliyor. Partiler bu yöntemlerden birini veya birkaçını birlikte uygulayabiliyor. Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. maddesi bu konuda çerçeveyi çiziyor.

Yüksek Seçim Kurulu'na bu konuda itirazlar gelebileceğini ve birçok adayın adaylığının iptal edilebileceğini ifade eden Altıparmak, şunları söyledi:

“Siyasi Partiler Kanununun m.40 bu konuda çerçeveyi çizmiş durumda. Bir partiden aday adaylığı müracaatı yapmış ve o partinin seçim kurulları gözetiminde yapılan ön seçim ve teşkilat yoklamasına katılmış olanların başka partilerden aday olmalarında birtakım hukuki engeller var. Yüksek Seçim Kuruluna bu konuda itiraz gelecek. Belki de birçok adayın, adaylığı iptal edilecek. Burada temel kriter şöyle: Bir siyasi partiden aday yoklaması için başvuran kimse sonucun ilanından sonra adaylık başvurusunu geri almış ise başka partiden aday olmasında engel yok ama böyle olmamışsa adaylığı değerlendirme dışı kalabilir”.

Cüneyd Altıparmak’ın değerlendirmesinin tamamını izlemek için tıklayınız.

Adaylık çakışması: Adaylar seçildikten sonra bile düşürebilir!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.