Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirir! Urfa'nın coğrafi işaret almış lezzeti...

Bulgurun hamur haline getirilerek içerisinin kıymalı bir harç ile doldurulmasıyla elde edilen, Türk mutfağında da nam salmış yöresel yemeklerden biridir. Güneydoğu'nun meşhur lezzetleri arasında yer alan, haşlama ve kızartma yöntemleriyle pişirilen bu lezzet yöreden yöreye farklılık gösterir.

Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirir! Urfa'nın coğrafi işaret almış lezzeti...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

İçli köfte Türk mutfağı içerisinde önemli bir yere sahip yemeklerden biridir. Evlerde rahatlıkla yapabilecek kolay bir tariftir. Doğu bölgelerinin birçok ilinde yapılan içli köfte özellikle Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Adana illerinde çok tüketilmektedir. Türkiye'de genellikle Bitlis, Osmaniye, Sivas,  Elazığ, Malatya, Tunceli, Mardin, Diyarbakır, Kilis ve Adıyaman yörelerinde de yapılmaktadır.

 

 

Şanlıurfa'nın yöresel bir lezzetlerinden içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir. Rivayete göre Ramazan ayında yanlışlıkla iftardan uzun süre önce hazırlanan çiğ köftenin kullanılmasıyla bu yemek oluşmuş ve Şanlıurfa mutfağına yayılmıştır. "Urfa İçli Köftesi" Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bir yöresel lezzettir.

İçli köftenin aslen Levant mutfağına (Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Kuzey Irak, Türkiye'nin Güneydoğu kısımları ve Filistin) ait olduğu belirtilirken bu yemeğe "Kibbe" ve bazı yörelerde "dolgulu köfte" de denilmektedir. İçli köfte, iki türlü hazırlanabilir, bunlardan birincisi haşlama usulüdür. Ramazanda iftar sofralarında, bayram, söz, nişan, kına gecesi gibi özel günlerde ve misafir ağırlamada mutlaka sofradaki yerini alır. İkincisi ise kızartmadır. Türkiye'nin belli bölgelerinin geleneksel yemekleri arasında olan içli köfte, yapımı zor ve zaman aldığı için gündelik yemek olmaktan ziyade özel gün yemeği sınıfına girmiştir.

 

 

İçli Köfte:

3 su bardağı çiğ köftelik esmer bulgur 
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yumurta 
Yarım su bardağı kadar un 
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon 
Yarım su bardağı irmik

İç Harcı İçin:

600 gram kıyma 
2 yemek kaşığı tereyağı 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
4 adet kuru soğan 
Tuz, karabiber, pul biber 
Bir kase iri kıyım ceviz

Hamuru hazırlamak için, bulgur 1,5 su bardağı kaynar suyla ıslatılır. Biraz bekletilip yumurta ve un hariç tüm malzeme karıştırılır ve iyice yoğurulur. Hamur sakız kıvamına gelince un ve yumurta ilave edilir, tekrar iyice yoğurulur. Hamuru çok iyi yoğurmak gerekir. Hamura parmaklarınızı geçirdikten sonra tepsi eğer havaya kalkıyorsa hamurunuz hazır demektir.

İç harcını hazırlamak için, tavaya tereyağı ve zeytinyağı alınıp eritilir. Soğanlar ufak ufak doğrandıktan sonra eklenip yumuşayana kadar pişirilir. Ardından kıyma ilave edilip suyunu çekene kadar malzemeler iyice kavrulur. Tuzu ve diğer baharatları da ilave edilir ardından ocağın altı kapatılır. İç harç büyük bir kaba alınır, içine ceviz katılıp karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp elle yuvarlanır. Buzdolabı poşeti ortadan ikiye kesilir, alınan hamur parçası poşetin üzerine alınıp hafifçe ıslatılır ve üzerine poşet kapatılır. Hamur yuvarlak olacak şekilde açılır, hafif ıslatılan elle bulgurlu kısmı ele alınıp ortasına iç harçtan eklenir ve düzgünce kapatılır. Bu sırada az az ıslatılan elle hamura kolayca şekil verilebilir. İsteğe göre hazırlanan içli köftelerin bir kısmı uygun bir kaba alınıp dondurucuya atılabilir. İçli köfte kızartılmak istenildiğinde ise dondurucudan çıkarılıp buzu eridikten sonra sıvıyağda kızartılabilir.

Not: Verilen bu tariften yaklaşık 30-35 adet içli köfte çıkar.

 

Kaynak: @ayseseymabektas

Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirir! Urfa'nın coğrafi işaret almış lezzeti...

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.