Kendiliğinden yetişiyor! Hem otu hem sakızı doğal şifa kaynağı

Türkiye'nin çeşitli yörelerinde ilkbaharda doğal olarak yetişen; dikeni, tohumu ve kökleri farklı şekillerde tüketilebilen kenger bitkisi doğal bir şifa kaynağı. Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgesinde sıklıkla görülür. Şanlıurfa halkının severek tükettiği bu doğal bitki ilkbaharda bölge halkının sofrasının vazgeçilmez lezzeti ayrıca kırsalda yaşayanlar için de gelir kapısı.

Kendiliğinden yetişiyor! Hem otu hem sakızı doğal şifa kaynağı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa'da baharda yağan yağmurların ardından birçok bitki de yetişmeye başladı. Doğada kendiliğinden yetişen ve bölgede sevilerek tüketilen doğal bitkilerden Kenger, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yemek yapımında kullanılır. Yaklaşık olarak kengerden 10 yemek çeşidi yapılır ayrıca turşusu kurularak da tüketilebilir. Bitkinin içinde yer alan süt ile kenger sakızı yapılır. Akdeniz ve Ege Bölgesinde ise olgunlaşan kengerin başı kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır. Kenger otu bazı bölgelerde deve dikeni, dağ kengeri, kangal otu, kenger sakız bitkisi isimleriyle de bilinir. Faydaları ile son dönemlerde oldukça popüler olan otun pek çok farklı kullanımları vardır.

Kengerin dikenlerinden ayıklanması ve temizlenmesi oldukça zor fakat lezzeti için çekilen zorluğa katlanılacak bir lezzet olarak yörede çok seviliyor. Kenger toplamak büyük emek isteyen bir iş, hem evde tüketmek hem pazarda satmak amacıyla bu bitkinin yetiştiği alanlara çoğu zaman kilometrelerce yol yürümek gerek. Üst kısmı dikenli olan kenger, toprak altından çıkarıldıktan sonra bıçakla dikenlerinden arındırılır. Yaklaşık bir ay süren ve zorlu geçen toplama sürecinin ardından toplanan kengerlerin bir kısmı tüketilmek üzere eve götürülürken kalan diğer kısmı ise pazarlarda satışa sunulur.

Kenger Otunun Özellikleri

Kenger ya da Kenker (Gundelia tournefortii), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 40–50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türü. Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçek durumu küreye benzer bir baş şeklindedir. Çiçekler mor, pembe veya kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir.

Otun gövdesi kısa, kalın ve az dallı olup yaprakları ise tüylü ve damarlıdır. Çok yıllık otsu bir bitki olan kenger, dikenli olup dikenleri üzerinde ise kırmızı ve mor renkli çiçekler bulunur. Dikenin üzerindeki çiçekler, olgunlaşma dönemlinde sarıya dönük yeşilimsi bir renk alır. Kendine has sütü ile diğer otlardan ayrılan kenger, çok zorlu iklim şartlarında dahi ayakta kalabilir. Dikeni ve sakızı ile oldukça ünlü olan kenger otu, düzenli kullanımda pek çok fiziksel rahatsızlığa iyi gelir.

Papatyagiller familyasından olan kenger otu, ülkenin hemen her yöresinde yetiştirilebilen, özellikle karaciğer üzerindeki etkileri ile bilinen ve aynı zamanda 70-80 cm'ye kadar uzayabilen oldukça süslü bir bitkidir. Dağların sarp kayalık bölgelerinde, yüksek yerlerde, iç mekanlarda, çakıllı ve kurak topraklarda da varlık gösterir.

Kenger Otunun Faydaları

Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. 
Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişlerin beyazlatılmasına önemli bir katkı sağlar. 
Diyabet hastaları için oldukça yararlıdır, kan şekerini dengeler. 
Hazımsızlık ve mide şişliğini giderir.  
Tansiyonu düzenleyici etkisi vardır. 
Kulak zarı iltihabı veya yırtılması gibi sorunlara iyi gelir. 
Kanı temizler ve kan akışını düzenler. 
Şekeri dengeler. 
Halsizlik hissini ortadan kaldırır. 
Hücre yenilenmesine destek olur. 
Sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde etkilidir. 
Safra kesesinde oluşan taşların vücuttan atılmasına katkı verir. 
Migren ve baş ağrısını azaltır. 
Yüz ve çene kaslarını güçlendirir. 
Damar tıkanıklığına iyi gelir.

Kenger Otunun İyi Geldiği Rahatsızlıklar

Migren, baş ağrısı 
Diyabet 
Mide ağrısı 
Tansiyon 
Vitiligo 
Diş eti rahatsızlıkları 
Saçkıran 
Safra yolu iltihabı 
Kulak zarı yırtılması

Kendiliğinden yetişiyor! Hem otu hem sakızı doğal şifa kaynağı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.