featured

Tepsi yemeği diyarı! Urfa'nın gözde yemeği sofralarda bir numara

Gastronomi ve lezzet konusunda Şanlıurfa merkez halinde olan bir kent konumunda. Urfa’nın en meşhur yemekleri arasında yer alan Tepsi Kebabı, yapımının kolay olmasının yanı sıra özellikle patlıcan ve et sevenler için her evde yapılabilecek bir yöresel yemek çeşididir. Kıyma, patlıcan ve baharatların bir araya gelmesiyle hazırlanan bu yemek özellikle Urfa'da fırınlara gönderilerek pişiriliyor ve bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Açık ekmek ile tüketilen Tepsi Kebabı, Urfalıların vazgeçilmez lezzetlerinden.

Tepsi yemeği diyarı! Urfa'nın gözde yemeği sofralarda bir numara

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyadaki birçok medeniyete ait lezzetlerin toplandığı Şanlıurfa'nın asırlık geleneklerinden tepsi yemekleri, hem göze hem damağa hem midelere hitap ediyor. Kent genelinde her gün binlerce tepsi yemeği, mahalle fırınlarında pişirilerek sofralara sunulur. Geniş yemek kültürüne sahip Şanlıurfa'da her köşe başında bulunan fırınlarda odun ateşiyle pişirilen birbirinden lezzetli tepsi yemekleri, sevilerek tüketilmektedir. Şanlıurfalıların vazgeçemediği fırına tepsi yemeği gönderme geleneği Ramazan ayında da sahur dahil olmak üzere yoğunluğunu arttırarak devam etti. Urfalılar odun ateşinde pişen yemeğin daha lezzetli olduğunu ifade ediyor ve bu kültürden vazgeçmeyeceğe benziyor. Fırına özenle hazırlanıp götürülen yemeklerden Tepsi Kebabı, tarifi kolay ve her evde yapılabilecek bir yöresel yemek ve Urfa’nın en meşhur yemekleri arasında yer alan lezzetlerden biri. Kuzu eti, patlıcan ve baharatların bir araya gelmesiyle hazırlanan bu yemek, tepside pişirilerek servis edilir. Lezzetiyle damakta unutulmaz bir tat bırakan Tepsi Kebabının tarifine bakalım.

Tepsi Kebabı

Malzemeler:

Yarım kilo az yağlı kıyma et (zırh eti)
2 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
6 adet orta boy kebaplık Urfa patlıcanı
2 orta boy domates
Servis için közlenmiş biber
Tuz

Yapılışı:

Patlıcanlar kebaplık olacak şekilde (eşit parçalar halinde) dilimlenir. 
Ete tuz eklenir, bununla birlikte tercih edilen et yağsız ise 2 yemek kaşığı sıvıyağ eklenip çok fazla olmayacak şekilde yoğurulur. Et çok fazla yoğurulursa sert olacaktır.
Yoğurulan etten köfte büyüklüğünde parçalar koparılıp hafif yuvarlanır ve bir patlıcan bir et olacak şekilde tepsiye dizilmeye başlanır. Tepsinin ortası boş kalacak şekilde etrafı patlıcan ve et ile sarılır.
Domateslere de tam kesilmeyecek şekilde bıçakla derin çizikler atılır ve kesilen derin çizikler et ile doldurulur. Tepsinin ortasına et ile doldurulan domatesler konulur. 


Kendi suyunda pişmeye bırakılır (230 derecede 1 saat kadar pişirme süresi ancak bu süreye dikkat edilmeli bazı fırınlar çabuk bazı fırınlar ise geç pişirebiliyor.)
Yemek suyunu salıp iyice çekene kadar ve üstü kızarana kadar pişirilir. 
Tepsi Kebabının olmazsa olmazı közlenmiş biber ve soğanla servis edilir.

Kaynak: @semrayetimm

 

Tepsi yemeği diyarı! Urfa'nın gözde yemeği sofralarda bir numara

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.