Şanlıurfalının çocukluğunun damak tadı! Gaziantep ve Adana da çok seviyor

"Türkiye’nin en zengin mutfağına sahip şehir hangisi?" diye sorulan bir soruya verilecek en net cevap Şanlıurfa olurdu. Urfa öyle bir şehir ki yöresel yemekleri ve sokak lezzetleri ile adından söz ettirmeyi başarmış, damaklarda unutulmayan lezzetlerle anılmıştır. Şanlıurfalının çocukluğunun unutulmaz lezzetleri ise saymakla bitmez. İşte onlardan biri...

Şanlıurfalının çocukluğunun damak tadı! Gaziantep ve Adana da çok seviyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zengin mutfak kültürüne sahip olan ülkemizde her bölgenin kendine has mutfağı; coğrafi özellikler, iklim, tarih ve kültür ile şekillenmiş, sofralarda çeşitlilik artmıştır. Ülkemizde mevsimlere göre yetişen her türlü sebze, meyve, bakliyat gibi gıda maddeleri pişirme yöntem ve tekniklerine göre sofralarımızda yer almaktadır. Bunun yanı sıra pratik ve kolay tarifler vazgeçilmezler arasında listelerin en başında yer alır. Şanlıurfa hem geleneksel hem özgün, pratik ve kolay tarifler anlamında rüştünü ispatlayan bir gastronomi şehridir. İşte Urfa'nın geçmişten gelen ve hala tüketilmeye devam edilen pratik ve kolay lezzetlerinden biri: Dögmeç.

Urfa mutfağının en sevilen ve sık sık tüketilen lezzetlerinden biri olan Urfa Dögmeç'i; omaç, ommaç, pisik köftesi, ekmekli köfte olarak da bilinir. Yaz aylarında hafif ve doyurucu bir tarif olmasından dolayı Urfalıların tercih ettiği aperatif bir yemek çeşididir. Urfa'ya has ev ekmeği ile yapılan ve içine domates, sarımsak, soğan, maydanoz, biber, salça, isot, peynir, sıvıyağ konularak bir süre yoğrulan dögmeç, köfte şeklinde sıkılarak servis edilir. Yaz aylarında hafif ve doyurucu bir tercih olacak. Çoğu Urfalının çocukluk zamanından damağında kalan tadı ile bilinen dögmeç günümüzde ise unutulmaya yüz tutmuş bir tarif.

Şanlıurfa'da eskiden annelerin evde eğer yemek yoksa kurtarıcı ve kolay yemeklerinden biri dögmeç olurdu.  Pratik ve kolay hazırlanan dögmeç çocukların en sevdiği yemekler arasında yer alırdı. Bu nedenle Şanlıurfalının çocukluğunun unutulmayan damak tadı olarak dögmeç ayrı bir yer tutar.

 

 

Şanlıurfalının çocukluğunun damak tadı! Gaziantep ve Adana da çok seviyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.