Oxford’a kadar uzandı Urfa’nın şanına yakışır büyük onur!

Yöresel müziği, gazeli ve türküleri ile zengin bir müzik kültürüne sahip Şanlıurfa bu müzik mirasını tüm dünyaya tanıtmak amacıyla UNESCO'ya yaptığı başvuru, olumlu sonuçlandı. Şanlıurfa, müziğiyle UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildi. Şehrin müzik tarihini ortaya koymak için Şanlıurfa'dan Oxford'a uzanan akademik çalışmalar yapıldı. Antik kültürlerden kalan mozaikler incelendi, şehrin binlerce yıllık müzik geçmişi aydınlatıldı.

Oxford’a kadar uzandı  Urfa’nın şanına yakışır büyük onur!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yöresel müziği, gazeli ve türküleri ile müzikal zenginliğini tüm dünyaya duyurmak amacıyla UNESCO'ya yaptığı başvurunun sonucunu merakla  bekleyen Şanlıurfa'yı mutlu eden haber nihayet geldi. Şanlıurfa, müziğiyle UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildi.

Liriyle çaldığı ezgilerle doğayı kontrol altına alabildiğine inanılan mitolojik ozan Orpheus'un Şanlıurfa'da bıraktığı gizemli izler, Mezopotamya'nın en eski şehrini evrensel bir müzik merkezi haline getirdi. Şanlıurfa, müziğiyle UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girdi. 2017 yılında Şanlıurfa'nın geleneksel sıra gecesini 'kültür mirası' listesine alan UNESCO bu kez şehrin müzik kültürünü bütün olarak Yaratıcı Şehirler Ağı'na yerleştirdi. Dünyada bu ağa giren 55 şehir var. Şanlıurfa ağda yer alan tek Türk şehri.

MÜZİK BİLGİSİ ANTİK ÇAĞDAN

Haber Global’de yer alan habere göre, şehrin bu müzikal atmosferinin bir sebebi olmalıydı. 1956 yılında oryantalist J.B Segal’in Urfa'nın Eyyubiye Mahallesi'nde bir mezarda bulduğu bir mozaik, müzik geçmişini antik çağlara taşıdı. Antik ozan Orpheus’un lirini çalarken vahşi hayvanların kendisini çepeçevre sarıp dinlediği mozaik, Orpheus kültünün şehirde önemli bir yeri olduğunu gösterdi. Şanlıurfa'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı yolculuğu da işte bu mozaikle başladı.

ORPHEUS MOZAİĞİ DELİL OLDU

Araştırmalar, Göbeklitepe keşfiyle birlikte tarihi binlerce yıl geriye giden bölgede, neolitik çağlardan bugünlere uzanan bir müzik kültürü olduğunu ortaya koydu. Aslında Trakya bölgesinin miti olan Orpheus inancıyla ilgili sembollere Şanlıurfa'da rastlanması kentin din ve müziği birleştirdiğini de göstermişti. Şehri, Yaratıcı Şehirler Ağı'na taşıyan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi UNESCO'ya başvurularda Eyyubiye Mahallesi'nden çıkan Orpheus Moziği'ni kullandı.

DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİNDEN OXFORD'DA ÖZEL İNCELEME

Prof. Dr. Martin Stokes tarafından 2008 yılında Oxford Üniversitesi'nde kurulan Etnomüzikoloji “Oxford Maqam” topluluğu ile şehrin geleneksel müziği üzerine çalışmalar yapmıştı. İngiltere’den Şanlıurfa’ya Müzik Yolu” projesi kapsamında özel bir repertuvar oluşturuldu.

DÜNYAYA SERGİLENDİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden verilen bilgiye göre, UNESCO Genel Direktörlüğü “2023 Dünya Şehirler Günü” kapsamında Şanlıurfa'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na müzik kültürü ile dahil edildiğini açıkladı. Şanlıurfa'nın 2017'de başvuru yaptığını ancak o dönemde bazı kriterleri yerine getiremediğini bildiren Büyükşehir Belediyesi aradan geçen zaman içerisinde pek çok çalışma yaptı. Akademik çalışmaların dışında festivallerle, etkinliklerle şehrin müzikal gücünü dünyanın gündemine taşıdı.

 

 

Oxford’a kadar uzandı Urfa’nın şanına yakışır büyük onur!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.