kaynak olarak ekleyin
ÖZEL HABER I Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesindeki Tarihi Çarşılar Bölgesinde bulunan Dabakhane Çarşısı, geçmişten günümüze uzanan mesleklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu mesleklerden biri olan muşamba ve çadır dikimi ise günümüzde eski rağbetini kaybetmiş durumda.
Kırsal bölgelerde uzun yıllar boyunca evlerin ve ahırların üzerini yağmur, güneş ve diğer dış etkenlerden korumak amacıyla yapılan muşamba ve çadırlar, günümüzde daha çok hayvancılıkla uğraşanların ve mevsimlik tarım işçilerinin ihtiyaçlarını karşılıyor.
Kent merkezinde ise pazar yerleri, bahçe örtüleri, tente ve açık alanların korunması gibi alanlarda sınırlı da olsa talep görüyor.
Çadır ve branda kalitesinin kumaşın kalınlığından anlaşılabileceğini belirten Yıldırım, malzeme fiyatlarındaki artışın işleri olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Çarşıda yaklaşık 30 yıldır muşamba ve çadır dikimi yapan Ahmet Yıldırım, mesleğin giderek kan kaybettiğini belirtti.
Gazeteipekyol.com’a konuşan Yıldırım, siparişlerin genellikle tarım işiyle uğraşan kişilerden geldiğini ifade ederek standart bir çadırın yaklaşık 3 saatte dikilerek müşteriye teslim edildiğini söyledi.
YILDIRIM: GENELLİKLE SİPARİŞLERİMİZİ TARIM İŞİYLE UĞRAŞAN KİŞİLERDEN ALIYORUZ
Çadır ve branda kalitesinin kumaşın kalınlığından anlaşılabileceğini belirten Yıldırım, “Genellikle siparişlerimizi tarım işiyle uğraşan kişilerden alıyoruz. Standart bir çadırı dikip müşteriye teslim etme süresi 3 saattir. Çadır ya da brandanın kalitesi, dokunduğunuz zaman o ürünün inceliğinden kalınlığından anlaşılır; kalınsa kaliteli bir ürün olur. Malzeme ve kumaş fiyatlarındaki artış işlerimizi olumsuz yönden etkiledi. Çünkü günümüz piyasasında her şey oldukça pahalı. İşimiz tamamen el emeği isteyen bir iş olduğundan artık çırak da yetiştirilmiyor.” ifadesini kullandı.
“EN YOĞUN DÖNEMİMİZ NİSAN AYINDA OLUYOR”
Genellikle işlerin nisan ayında yoğunlaştığını dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşler de yoğun değil. Ne yazık ki bitmekte olan bir meslek haline geldi. Hatta şu an bakkallar bile çadır ürünü veya benzeri malzemeler satar durumda. Genellikle bin 500 ile 3 bin TL arasında değişen fiyatlarla mevsimlik işçilere satış yapıyoruz. Onlar da bu çadırları talep ediyorlar. Tek parça çadır isteyenlere enine 10 çadır kesip veriyorum ancak bunlar deprem çadırı veya hangar çadırı değildir. Onların yaptığı iş bizim yaptığımız çadıra benzemiyor. Sektörümüzde işin yoğun olduğu dönem ise nisan ayında başlar. Bu ayda yaklaşık 20 günlük bir iş yoğunluğu yaşanır ve sonrasında ise işler yeniden durur.”


0 Yorum