İdeal şehirleşme nasıl olmalıdır? Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Ovalara yerleşmeyeceğiz, az katlı hafif bina yapacağız!"

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılmış, deprem sonrası bölgede oluşan yıkım büyük bir felakete neden olmuş, on binlerce insanımızı kaybetmiş, hafızalarımıza kazınan acı tablolara şahit olmuştuk. Yıkıcı depremlerin ardından deprem ile ilgili profesörler, deprembilimciler ve ilgili uzmanlar önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Bu süreçte katıldığı bir programda depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sadettin Ökten'in asrın felaketiyle ilgili ibretlik sözleri sosyal medyada yeniden gündeme geldi. Depreme yönelik alınabilecek önlemleri anlatırken kullandığı dil ve üslup herkesi kendini hayran bıraktı.

İdeal şehirleşme nasıl olmalıdır? Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Ovalara yerleşmeyeceğiz, az katlı hafif bina yapacağız!"

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, 6 Şubat günü üst üste yaşanan 7,7 ve 7,6'lık depremler sonrası oluşan yaraları sarmak için mücadele verdi ve bu mücadele devam ediyor. On binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yüz binden fazla vatandaşımızın yaralandığı ve on binlerce evin enkaza döndüğü "asrın felaketi" sonrası bir yandan da yerleşim yerleri ve yapılar tartışma konusu oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Yüksek İnşaat Mühendisi ve mimar Prof. Dr. Sadettin Ökten'in ovalara yerleşilmemesi, az katlı ve hafif binalar yapılması ile ilgili yaptığı konuşma gündem oldu. Deprem ile ilgili alınmasıı gereken tedbirleri açıkladığı konuşması sosyal medyada kısa sürede en çok paylaşılan videolar arasına girdi.

Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Ovalara yerleşmeyeceğiz, madde bir. Dağlara yamaçlara çıkacağız. Kitab-ı İlahi'de de, Hitab-ı İlahi'de de bize beyan buyurdan husulada dağlar arza çakılan çivilerdir. İkincisi hafif bina yapacağız. Bunun için de ahşabı, çeliği kullanacağenkaz

ız. Betonarmeyi mümkün mertebe sarfi nazak edecez. Gereken yerde eyvallah, gerekmeyen yerde kullanmayacağız. Kerpici kullanacağız, az katlı bina yapacağız. Yayılacağız. Yayıldığımız zaman tabiatla ilişkiyi koparmamış olacağız. Yayıldığımız zaman sema ile ilişkimizi koparmamış olacağız. Yayıldığımız zaman gözümüzün önünde hail olmayacak dağları görmemize karşı, ufku görmemize karşı, tuluğu ve grubu serk edeceğiz. Efendim romantizme kaydım mı diye sorabilirsin.  Evet romantizme kaydım çünkü yaradılmış kainatı görmek, temaşa etmek, tuluğu ve grubu temaşa etmek bize manevi bir haz verir. Buna estetik bir haz da diyebilirsiniz. Ama modern estetik bunlardan haz etmez. Ufkun resmini yapan ressamı seçer. Ben de diyorum ki kul ressamı seçme hadisenin esas vaazlığını seç." ifadelerini kullanmıştı.

Prof. Dr. Sadettin Ökten Kimdir?

Prof. Dr. Sadettin Ökten, şehir ve medeniyet, özellikle de İslâm medeniyeti konularındaki konuşma ve çalışmaları ile tanınır. 1 Eylül 1942 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası İmam – Hatip Okulları’nın kurucusu olarak bilinen Mahmut Celâlettin Ökten’dir. Çocukluğu ve gençliği İstanbul’un Fatih ilçesinde geçmiştir. 1956-1960 yılları arasında Vefa Lisesi’nde okuyup mezun oldu. Ardından okuduğu İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi olarak 1964 yılında mezun oldu.

1969 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne Betonarme Kürsüsü’nde asistan olarak kabul edildi. 1971 – 1973 yıllarında ABD’de misafir doktora öğrencisi olarak bulundu. Askerlik görevini 1974 – 1975 yıllarında Genelkurmay Bilgi İşlem Dairesi’nde tamamladı. 1977’de doktor unvanını aldı. Kazandığı bir burs ile yüksek lisansını ABD’de yaptı. 1979-1980 akademik yılında Belçika’da bilimsel araştırmalar yaptı. 1982 yılında doçentliğe yükseldi. 1985’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne geçti. 1989’da profesörlüğe yükseldi.

Prof. Dr. Sadettin Ökten, şehir ve medeniyet, özellikle de İslâm medeniyeti konularındaki konuşma ve çalışmaları ile tanınır. Çeşitli üniversitelerde Bilim Tarihi, Yapı Teknolojisi Tarihi, Kent Kültürü ve Kent Estetiği dersleri verdi. Sadettin Ökten, yapı mühendisliği alanındaki eğitim – öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanında proje düzeyinde meslekî uygulamalar da yapmış ve yapmaktadır. Ayrıca bilim tarihi ve felsefesi, kültür, medeniyet ve sanat alanlarında özel ilgi sahibidir. Bu konudaki çalışmalarını farklı üniversitelerde verdiği Bilim Tarihi, Yapı Teknolojisi Tarihi, Kent Kültürü ve Kent Estetiği dersleri ile değerlendirmiştir. Hâlen meslekî faaliyetinin yanı sıra kültür ve sanat alanındaki çalışmalarını da sürdürmektedir.

2020 yılı Ekim ayında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne Kültür Tarihi alanında Prof. Dr. Sadettin Ökten lâyık bulunmuştur.

2012 yılından bu yana faaliyetlerine devam eden ve Türkiye’nin şehircilik çalışmalarına önemli katkılar sağlayan Esenler Şehir Düşünce Merkezi, 2020 yılı Ağustos itibarıyla yoluna Esenler Prof. Dr. Sadettin Ökten Şehir Düşünce Merkezi olarak devam etmektedir. 
 

İdeal şehirleşme nasıl olmalıdır? Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Ovalara yerleşmeyeceğiz, az katlı hafif bina yapacağız!"

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.