Su içme deneyimimiz değişebilir: Bugün ne kadar su yedin?

Plastiklerin insan sağlığını ve doğayı nasıl tehdit ettiği herkes tarafından biliniyor. Doğada kolay kolay yok olmayan plastik artıkların büyük bir kısmını da plastik su şişeleri oluşturuyor. İşte dünyada büyük bir kriz haline gelen plastik şişelere alternatif bir çözüm: Ooho Su Kapsülleri...

Su içme deneyimimiz değişebilir: Bugün ne kadar su yedin?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA- Dünyada hemen hemen plastik atıkların %50'sini ambalajlar, bu ambalajların büyük kısmını da plastik su şişeleri oluşturuyor. Hal böyle olunca doğaya zarar veren plastik şişeler için kalıcı çözümler üretilmeye çalışılıyor. Bu amaçla su kapsülleri ya da diğer adıyla 'Ooho Water', 2014’ten beri Skipping Rocks Lab tarafından üzerinde çalışılan çevre dostu, inovatif bir çözüm olmaya aday olan bir çalışma oldu. 2014 yılında bu çalışma duyuruldu, fakat üretici firma tarafından 'Ooho' o yıllarda sadece konsept olarak gösterildi. Daha sonra kitle fonlamaya açıldı ve üretim sürecine de girilmiş oldu.

Çevre kirliliği konusunda dünyanın kanayan yarası haline gelen plastik şişelerin sonu olabilecek su kapsülleri, çevre kirliliğine neden olan plastik şişelere alternatif olarak sunuldu. Bu kapsüller aslında bir şişe gibi koruyucu bir madde içine depolanmış sudur. Çevreye veya insana bir zararı olmayan 'Ohoo' isimli yenilebilir su kapsüllerinin dışı ise tamamen doğal bir formda. Suyla birlikte yenilebildiği gibi direkt olarak da yenilebiliyor. Dış zarı ile yenmek istenmiyorsa su kapsülü delinip içindeki su içildikten sonra geriye kalan dış zar gübre olarak kullanılabiliyor.

Bu yenilebilir maddenin (su küresinin dış zarının) içeriğini kalsiyum klorür ve sodyum aljinat oluşturuyor. Hücre şeklini korumakla görevli bir yapı olan sodyum aljinat, soğuk kuzey denizlerinde alijinik asit içeren su yosunlarında bulunan kahverengi alglerden elde ediyor. Bu iki madde birleşince şeffaf jel yapıda bir duvar oluşturuyor. Şeffaf olarak tasarlanmış olan bu su kapsüllerinin dış kısmı alglerden yapıldığı için yenilebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir.

Bu ürünün üretimi, plastik şişe üretiminden çok daha ucuza mal ediliyor. Bu su kapsülleri sadece su için değil; meyve suyu, soslar, çorbalar, yoğurtlar, alkollü kokteyller ile kozmetik ürünlerin ambalajı için de kullanılabiliyor. Birkaç gün raf ömrü olamsının yanı sıra tazeliğini koruyacak yapıdadır. Bu su kapsülleri 4-6 hafta içinde tüketilmediği takdirde geriye hiç artık bırakmadan kendi kendini yok edebiliyor.

Kulağa oldukça cazip gelen bu yeniliğin piyasaya çıkması, dünyada yaygın olması ve ülkemize de ulaşması bakalım ne kadar zaman alacak?

Su içme deneyimimiz değişebilir: Bugün ne kadar su yedin?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.