Şanlıurfa'da bir meslek daha tarih oluyor!  40 yıllık usta acı tabloyu açıkladı

Şanlıurfa'da bir meslek daha tarih oluyor! 40 yıllık usta acı tabloyu açıkladı

Hazır giyim sektörünün yaygınlaşmasıyla birlikte geleneksel meslekler arasında yer alan terzilik zor günler geçirirken, Şanlıurfa’da yaklaşık yarım asırdır iğne iplik sallayan Ömer Çakır (Tuğbay), tarihi çarşıdaki dükkanında zamana meydan okuyor.

Şanlıurfa'da bir meslek daha tarih oluyor!  40 yıllık usta acı tabloyu açıkladı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Haberlerimizi Google'da Takip Edin Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google'da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin

Bir dönemin en prestijli ve rağbet gören mesleklerinden biri olan terzilik, konfeksiyon ürünlerinin piyasayı kaplamasıyla birlikte son demlerini yaşıyor. Hazır giyime olan talebin her geçen gün artması mesleğe darbe vursa da, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesindeki tarihi çarşılar bölgesinde hizmet veren emektar terzi Ömer Çakır, her sabah dükkanını aynı özveriyle açmaya devam ediyor.

Yarım asra yaklaşan meslek hayatında müşterilerinin taleplerini ilk günkü heyecanla karşılayan emektar usta Çakır, el emeğinin ve kişiye özel dikimin önemini vurguladı.

Özel dikim ile hazır giyim arasındaki fiyat farkına da değinen usta terzi, ücretlerin seçilen modele ve kumaşın tedarik biçimine (müşteriden mi yoksa terziden mi olduğuna) bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ifade etti.

ÇAKIR: ESKİ USUL DİKİM ÇOK DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

Mesleğin mevcut durumunu ve hazır giyimle olan farkını değerlendiren Ömer Çakır, kardeşleriyle birlikte 40 yılı aşkın süredir Urfalılara hizmet verdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Eski yoğunluk olmasa da yine de bizlere gelip çeşitli işlemler yaptıran müşterilerimiz var; talep eskiye nazaran azalsa da hâlâ mevcut. Kişiye özel dikimler daha uzun ömürlü ve kullanışlı oluyor. Hazır giyimde yapışkanlı dikim tercih edilirken, bizim dikimlerimiz eski usul makine dikimi olduğu için çok daha dayanıklı."

"DOĞU'DA ESNAF EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR"

Sektörün bölgesel farklılıklarına dikkat çeken Çakır, Batı illeri ile Doğu arasındaki emek-ücret dengesizliğine sitem etti. Doğu’da terzilik mesleğinin hak ettiği değeri göremediğini belirten emektar usta, "Batı'da fiyatlar oldukça yüksek ama Doğu'da fiyatlar ucuz kaldığı için esnaf emeğinin karşılığını doyasıya alamıyor.  Müşterilerimiz hazır aldıkları pantolonların paça boyunu kısaltmak veya daralttırmak için geliyor. Ceketlerin kol boyu düzeltiliyor. Tabii kumaşını alıp sıfırdan dikim yaptırmak isteyenler de var. Onların ölçülerini alıp özel dikim gerçekleştiriyoruz. Dikim ücretlerimiz modeline göre 800 ile 1000 TL arasında değişiyor." ifadelerini kullandı.

"ESKİ URFA’DA ÇARŞININ YARISI TERZİYDİ, ŞİMDİ ÇIRAK YETİŞMİYOR"

Şanlıurfa’da terzi sayısının günden güne eridiğini ve mesleğin en büyük sorununun çırak yetişmemesi olduğunu vurgulayan Çakır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eski Urfa’da çarşının yarıdan fazlası terzi esnafıydı. Günümüzde artık öyle bir durum söz konusu bile değil. Çırak yetişmiyor; herkes üniversite okuduğu için bu sektöre çırak kazandırmak çok zorlaştı. Eskiden 5-6 kişinin aynı çatı altında çalıştığı dükkanlarda, günümüzde ya bir ya da iki kişi çalışıyor."

 

Şanlıurfa'da bir meslek daha tarih oluyor! 40 yıllık usta acı tabloyu açıkladı
reklam alanı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.