"Urfa: Bir hatıra kokusu" Hatıralarda kalan eski Urfa'yı hiç böyle görmediniz!

Huşamadyan (Houshamadyan) ekibi, Şanlıurfa'nın eski dönem fotoğraflarının yer aldığı bir podcast yayınladı. Özellikle bölgedeki Ermenilerin yaşamı, tarihi ve mirası üzerine çalışmalar yapan ekibin çalışması büyük beğeni topladı. Podcastte, Urfa'nın birçok tarihi alanına, görülmemiş manzaralarına ve dönemin sosyal hayatının nasıl olduğuna dair ipucu veren görsellere yer verildi.

"Urfa: Bir hatıra kokusu" Hatıralarda kalan eski Urfa'yı hiç böyle görmediniz!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA- Şanlıurfa'nın hatıralarda kalan eski dönem fotoğraflarının yer aldığı bir podcast Huşamadyan (Houshamadyan) ekibi tarafından yayınlandı ve büyük beğeni topladı.

Ekibin yer aldığı Huşamadyan (Houshamadyan) derneği özellikle Ermenilerle ilgili geniş çalışmalar yapmaktadır.

Şanlıurfa ve çevresi de bir dönemler Ermenilerin yoğun yaşadığı bir bölge olması dolayısıyla dernek için önemli bir noktada yer alıyor.

Bu kapsamda yayınlanan podcastte, Urfa'nın birçok tarihi alanına, görülmemiş manzaralarına ve dönemin sosyal hayatının işleyişine dair ipucu veren görsellere yer verildi.

Huşamadyan (Houshamadyan) Hakkında

Huşamadyan, 2010 yılında Berlin'de kurulmuş ona ve kar amacı gütmeyen bir dernektir. Temel görevi, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermenilerin yaşadığı hayatın hatırasını araştırmalar vasıtasıyla canlandırıp korumaktır.

Derneğin araştırmaları; sosyal tarih, güncel hayat tarihi, yerel mikro-tarih, lehçeler, müzik, edebiyat, maddi kültür öğeleri gibi Osmanlı Ermeni tarihinin her alanını kapsamaktadır.

Bu anlamda Osmanlı Ermenilerine dair kültürel değeri olan materyallerin toplanması ve muhafaza edilmesi dernek için özel bir önem taşımaktadır. Tarihi değeri olan müzikli kayıtlar, eski fotoğraflar, tablolar, eski filmler, haritalar gibi materyaller bunlara örnektir.

Podcast Nedir?

Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki sayısal ses ve dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle bildirim yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

Dernek tarafından yayınlanan podcastte şu ifadelere yer verildi:

“Huşamadyan tarafından hazırlanan bu podcast Urfa ve geçmişte Urfa'daki zengin Ermeni yaşamına dair. Eski fotoğraflar Urfa'ya ait, duyacağınız Ermenice şarkı da Urfa repertuvarından. Silvina Der Meguerditchian ve Karin Estefania León Henneberg tarafından hazırlanan podcast'teki ud ve şarkı ise Harout Chavoul-Yertanian (Harout Bertanian) tarafından yorumlanıyor.”

Podcast için kullanılan görsel malzemeler:

Urfa Şehri’nden bir manzara (Kaynak: Service historique de la Défense, Vincennes)

Urfa, 1919-1920 civarı (Kaynak: Father Gabriel Bretocq, Archives départementales de l’Eure, Fonds Gabriel Bretocq)

Urfa. Fotoğrafın merkezindeki kubbesiz büyük bina Surp Asdvadzadzin Kilisesi (Kaynak: Michel Paboudjian koleksiyonu, Paris)

Urfa, Ermeni Mahallesi (Kaynak: Mişel Pabuççiyan koleksiyonu, Paris)

Urfa Pazarı 1919-1920 dolaylarında (Kaynak: Rahip Gabriel Bretocq tarafından çekilmiş fotoğraf, Archives départementales de l’Eure. Fonds Gabriel Bretocq)

Urfa. Alman Misyonuna ait marangoz atölyesi. Ortada (ilk sırada, masanın solunda: Krikor Taşcıyan) (Kaynak: Mişel Pabuççiyan koleksiyonu, Paris)

Urfa: Alman Yetimhanesindeki keresteci atölyesi. Resimde yetimler tarafından inşa edilen ahşap minyatür ev görülüyor (Kaynak: Der Christliche Orient, 1912, 13. Jahrgang, Heft 1, Verlag der Deutschen Orient-Mission, Potsdam)

Urfa Alman Yetimhanesi'nde Ermeni yetimlerin terzilik mesleğini öğrendikleri dikiş atölyesi (Kaynak: Der Christliche Orient, März 1909, X., Heft 3., Verlag der Deutschen Orient-Mission, Potsdam)

Urfa, Alman Yetimhanesinde bulunan Ermeni yetimler oyun oynarken (Kaynak: Der Christliche Orient, Juli 1902, III, 7. Heft, Berlin)

Kaynak: www.houshamadyan.org

 

"Urfa: Bir hatıra kokusu" Hatıralarda kalan eski Urfa'yı hiç böyle görmediniz!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.