Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlâs Yayınlarından faydalanarak sizleri bilgilendirelim istiyoruz.
Efendim;
Kurban nisabına malik olanın, kurban kesmesi Vacib iken, kurban kesilmeyen ev inleyerek, sahibine beddua eder, “Kurban kesmediğin gibi Cenab-ı Allah sana iyilik yapmayı nasip etmesin” der. O ev, o yıl belalara düçar kalır.
Kurban kesenin evi ise, memnun olur, sahibine hayır dua eder. Kurban kesmeyi bir nimet bilmeli! Kurban kesen Müslüman, kendini Cehennemden azat etmiş olur.
Birkaç Hadis-i Şerif meali şöyledir:
“Cimrilerin en kötüsü [Vacib olduğu hâlde] kurban kesmeyendir.” [S. Ebediyye]
“Hâli vakti yerinde olup da kurban kesmeyen, namaz kıldığımız yere gelmesin!” [Hâkim]
“Kurbanın postunun her kılına ve her parçasına bir sevab vardır.” [Hakim]
“Kurbanlarınız semiz olsun. Onlar Sıratta bineklerinizdir.” [Zâd-ül Mukvin]
“Kurbanın derisindeki her tüy sayısınca size sevab vardır. Kanının her damlası kadar mükâfat vardır. O sizin mizanınıza konacaktır. Müjdeler olsun!” [İbni Mace]
“Kurbanlarınızı gönül hoşluğuyla kesin! Çünkü hiçbir Müslüman yoktur ki, kurbanını kıbleye döndürüp kessin de, bunun kanı, boynuzu, yünü, her şeyi kıyamette kendi mizanına konan sevabı olmasın!” [Deylemi]
“Sevab umarak kurban kesen, Cehennemden korunur.” [Taberani]
“Kurban bayramında yapılan amellerden Allahü Teâlâ katında kurban kesmekten daha kıymetlisi yoktur. Daha kanı yere düşmeden Allahü Teâlâ, onu muhafaza eder. Onunla nefsinizi tezkiye edin, onu seve seve kesin!” [Tirmizi]
“Kurbanların en hayırlısı boynuzlu koçtur.” [İbni Mace]
“Ya Fatıma, kurbanının yanına git! Kesilirken orada bulun! Kurbanının yere akacak ilk kan damlasıyla, geçmiş günahların affedilir.” [İ. Hibban]
“Kesilen kurban, Kıyamette, etiyle, kanıyla 70 kat büyüyerek mizana konur.” [İsfehani]
Kurbana mani olmayan kusurlar
Kurbana mani olmayan kusurların bazıları şunlardır:
1- Boynuzu kırık veya boynuzsuz olan, kurban olur.
2- Kulağın çoğu kesilip ayrılmasa, asılı kalsa mekruh olmakla beraber sahih olur. Yarıdan azı kesik olsa, kurban olur. Kulağı enine veya boyuna yarık olsa, kurban olur. Kulağın yırtık olması tenzihen mekruhtur. Burun da kulak gibidir. Uyuz, burulmuş olan kurban edilir.
3- Kulağı, kuyruğu küçük olarak doğan, kurban olur. Kuyruğu kesik değilse, Merinos kurban olur.
4- Yayılmasına mani olmayacak kadar deli olup, sürüsünden ayrılmayan hayvan, kurban olur. Sürüsünden ayrılan ve otlayamayacak kadar deli olan hayvan kurban olmaz.
5- Bir gözünde görmeye mani olmayan perde bulunan hayvanı kurban etmek caizdir.
6- Kurbanlık, kesim yerine getirilirken ayağı kırılır, sonra kesilirse, caiz olur.
7- Dişlerinin çoğu varsa mekruh olur, fakat sahih olur.
8- Dişiye aşamayan, zekeri kesik olan kurban olur. Hünsa [çift cinsiyetli] olanı kurban etmemeli.
Gebe olup olmadığı bilinmeyen hayvanı kurban etmek caizdir. Eğer doğumu yakın ise, bazı Âlimler, “Böyle hayvanı kurban etmek mekruh olur” demişlerdir.
Buzağı küçükken boynuzunun özü çıkarılıyor. Boynuz büyümüyor. Sadece yeri belli oluyor. Büyüyünce böyle bir hayvanın kurban edilmesi caiz olur.
Burulmuş boğayı, tosunu veya koçu kurban etmek caizdir.
Hattâ burulmuş olanı, burulmamış olandan daha sevabdır, çünkü kısırlaştırılan erkek hayvanlar, daha yağlı ve etleri de daha lezzetli olur.
Hidaye kitabında bildirildiğine göre, Peygamber Efendimiz, burulmuş iki koç kurban etmiştir. (Dürr-ül-muhtar, Redd-ül-muhtar, Hindiyye, Mecmua-i Zühdiyye)
Allahu Teâlâ cümlemizi kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)