Reklam Alanı

TATLARİN

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Bu topraklar, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Göbeklitepe de ortaya çıkan kalıntılardan sonra, bu vatan toprakları, insan oğlunun ilk yerleşim yerlerinden birisi.

Kapadokya bölgesinde de buna benzer eserler ve yapılar var. İşte bunlardan biri de "TATLARİN".

Bu şaheser yeri görmemize vesile olan , aynı zamanda TATLARİN 'li olan kıymetli dostum Bekir SELVİ. 

Bu tarihi yer, pek bilinen bir yer değil. Daha yeni yeni tanımaya başlanmış. Bekir beyin bize mihmandarlık etmesi ile bu muhteşem tarihi yeri gezme fırsatı bulduk. Tarihi bir kasaba. İç Anadolu, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bunun en önemli nedenlerden biri de ova da olması. Konumu gereği, bir çok yere göre yaşam sürmeye elverişli olması. TATLARİN de, Tatarlar gelip yerleşmiş beli bir süre bu yerleşke de hayat sürmüşler. Bu şirin kasaba da bir çok mağara var. İçin de de bir ırmak geçiyor imiş. Ancak, şimdi bu tatlı su ırmağı kurumuş. Tatarlar ile birlikte mağara bölgesi olması hesabı ile TATLARİN ismini bu şekilde almış. Mağara nın diğer ismi de"in"bilindiği gibi.

Tarihi konaklar ile dolu. Ancak bir çok konak şimdi harabe durum da. Bunun yanında tarihi evler. Çoğu yıkılmış ve terkedilmiş durumda.

Bizi en çok etkileyen tarihi mekanı ise, yeraltı şehri. Daha yeni yeni türizme açılmış. Tepe de bir yer. Kaya oyularak bu şehir kurulmuş. Anlayacağınız  şekilde yzayım,  Tepe deki kayalar  yontulmuş bu şekilde gizli bir yer altı şehir kurulmuş. Tarihi Romalara dayanıyor. Hemen Girişte tarihi bir kilise. Duvarları Hz. İsa ve Hz. Meryem durumunu anlatan figürler ile dolu. Havarileri tüm hayatını anlatan tarihi boyama ile duvarlar süslenmiş. Bir çok yazı ve boyalar hala orijinal bir durum da. Hemen yanında ve altına da yaşam merkezi için şehir kurulmuş. Eskiden beri demek ki insanlar en önemli konusu inanç. İnançsız bir toplum yeryüzünde olmamıştır. Onun için Kilise en güzel yerde inşa edilmiş. Yer altı şehri tam sekiz katlı. Yani sekiz katlı bir bina gibi. O dönemde inşa edilmiş. Her katında da insanların hayatını devam etmesi için her şey kurulmuş. Su sarnıçı, tuvalet, toplanma odası gibi. Her şey yer altında kurulmuş. Muazzam bir teknik ve planlama ile inşa edilmiş. Belki günlerce, aylarca bu gizli şehirde kalınacak şekilde. Hem de bir çok gizli bölmesi var.

Kısaca bu tarihi ve şirin yeri görmek lazım. İnsanlar, günümüze gelinceye kadar nasıl evrelerdeen geçmiş, tüm hepsini canlı bir şekilde görebilirsiniz. 

Bu güzel anıyı görme imkanı bize sağlayan başta Rabbım 'e ve Bekir Selvi kardeşime ve ailesine çok teşekkür ederim. 

Kalın selametle...

TATLARİN
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.