Reklam Alanı

YENİDÜNYA KEBABI

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Başlığı görüp “Yenidünya” dan   kebap mı olur diye içinden geçirenler olabilir. Zira Etin meyve ile birlikte pişirilerek kebabın yapılması ilginç gelebilir, fakat denendiği takdirde farklı bir lezzet olduğu ve denendiğine değdiği görülecektir.

“Yenidünya”  veya “Malta Eriği”, bazı yerlerde de “Frenk elması” olarak bilinen meyve, baharın geldiğinin habercisi olan turuncu renkte her biri birkaç iri çekirdek içeren, sulu, mayhoş, hafifi ekşimsi ( tam olgunlaştığında tatlı olan) bir meyvedir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü,  hatta deniz kenarı ve kuzeye kapalı olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Yenidünya, Zeytinin yetişmesine müsait olan yerlerde yetişir. Sıcaklığın eksi değerlere düştüğü bölgelerde yetişmez. Doğal haliyle ilkbaharda başka meyvelerin olmadığı zamanda olgunlaşır. Genel olarak Limon türü ve Nisan türü olmak üzere iki türü vardır. Limon türü Yenidünya tat olarak limon aromasını andıran bir özellikte olup meyveler iridir ve genel olarak iki çekirdek bulunur. Mayıs ayında olgunlaşır. Nisan Yenidünya ’da ise meyveler sarı iri tatlı ve tek çekirdeklidir. Adından da anlaşılacağı gibi mevsim normal seyrinde giderse Nisan ayında olgunlaşır.

Yenidünya meyvesi başta A vitamini olmak üzere B1,B2,B6, Folik asit ve C vitaminleri ile sitrik Asit ihtiva eder. Mineral açısından da zengin olan Yeni Dünya, Kalsiyum, Potasyum, Fosfor, Demir, Çinko ve Magnezyum ve selenyum elementlerini içerdiği bilinir. Renginin turuncuya yakın bir sarı olması yüksek derecede A vitamini içerdiğinden dolayıdır ki, bu yönüyle de göz ve cilt sağlığını koruyucu bir özelliğe sahip olduğu söylenebilir. Bilinen diğer faydaları ise şöyle sıralanabilir.

 *İçerdiği lifleri ve pektin ile de, sindirim sistemini düzenleyici bir özelliğe sahiptir. (Bağırsak faaliyetlerini düzenler)

*İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde ( flavonoidler) hücrelerin yıpranmamasını ve sağlayıp hücre hasarlarını önleme gibi önemli bir özelliğe sahip oldukları söylenir.

 *Kalp hastalıklarına karşı koruyor, enzim aktivitelerini düzenliyor. 

*Yenidünya ayrıca, B grubu vitaminler yönünden de son derece zengindirler.

Meyveler genel olarak çiğ tüketildiği gibi, reçel marmelat, komposto gibi pişirilerek veya yarı pişmiş bir şekilde de tüketilebilirler. Bazı meyvelerin yemekler içinde kullanıldığını veya başlı başına yemeğinin yapıldığını biliriz. Mesela, kuru üzümün kullanıldığı Şanlıurfa mutfağın ait Üzlemeli pilav, Çağla  yemeği, Alluciyé (Erik tavası), Incasiyyé (Mürdüm eriğinden yapılan bir Mardin yemeği) gibi yemekleri daha önce okuyucularımla paylaşmıştım.

 Mevsim gereği, Bir veya iki defa yapılabilir diye düşünerek farklı lezzetleri denemek isteyenlerin olabileceği düşüncesiyle, Gaziantep mutfağının mevsimsel yemeklerinden olan "Yenidünya kebabı"nı tarif etmemeye çalıştım. 

 

Gerekli Malzemeler:

500 zırh ile çekilmiş kıyma 

1kilo yenidünya(Tam olgunlaşmış olanı tercih etmeyiniz.) 

Tuz, su

Mangal ve kömür

 

Hazırlanması:

*Kıymaya tuz ile yoğurun yoğurun(Mümkünse tuz ile yoğurduktan sonra buzdolabında 5-6 saat dinlendirin)

*Yıkanmış yenidünyaların uç kısımlarını bıçakla kesip ortadan ikiye kesin. *Çekirdeklerini çıkarın. 

*Etten cevizden kadar parçalar koparıp yuvarlayın,(yuvarlarken elinizin ayasını ıslatırsanız daha kolay olur) iki parçaya bölünmüş her bir yenidünyanın ortasına bu eti sıkıştırıp dik duracak vaziyette kepap şişine saplayın.(Domatesli kebap şeklinde, bir kıyma bir yenidünya da olabilir)

*Mangal yandıktan sonra ateşin küllenmesini bekleyiniz. 

*Küllenmeye başlayan ateşte pişiriniz.

*Yanında közlenmiş yeşil veya kırmızı taze biber, közlenmiş soğan, maydanoz, nane vb. kebap malzemeleri ile servis ediniz. 

Mangal ile uğraşmak istemiyorsanız veya yeterince zamanınız yoksa daha pratik olarak, aynı şekilde hazırlanan yeni dünya kebabı, şiş yerine tepsiye yerleştirilerek (Patlıcanlı tepsi kebabı gibi) ekmek fırınında veya evdeki fırında 180 derece de  etler ve yenidünyalar kızarana kadar pişirebilirsiniz.

Afiyette kalın

[email protected]

YENİDÜNYA KEBABI
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.